Alliantie Artsenbelang - Domus Medica (AADM) verdeelt het medische korps

22.05.2014

In een democratische wereld is het iedereen toegestaan zijn of haar stem te laten horen. Een stem laten horen kan verschillende betekenissen hebben. Dit kan betekenen een stem uitbrengen, d.w.z. kiezen voor voorstellen die een voorkeur wegdragen. Dit kan eveneens betekenen een toekomstvisie voorstellen en proberen anderen hiervan te overtuigen. Zo ook zich kandidaat stellen voor verkiezingen.

In alle gevallen geval gaat het om een democratisch debat. Dergelijke analyse slaat echter vooral op politieke partijen die zich volgens de keuze van de kiezers in halfronden nestelen en een regering zullen kiezen. Maar deze logica is niet zomaar van toepassing op syndicaten. Hun macht is noch uitvoerend, noch wetgevend. Een syndicaat is hoofdzakelijk een pressiemiddel dat zijn kracht haalt uit de coherentie van zijn discours en vooral door het feit dat zijn boodschap gedragen wordt door één enkele stem. Versnippering van het discours leidt enkel tot verzwakking van diegenen die ze horen te vertegenwoordigen.

Alliantie Artsenbelang - Domus Medica (AADM) moet er zich dus van bewust zijn dat haar kandidatuur schade berokkent aan de medische gemeenschap, zelfs al zijn haar principes eerbaar en verdedigbaar. In een meer verenigd medisch korps zouden die principes meer tot hun recht komen. Het is ongewoon dat het medisch korps zo verdeeld is als in België.
Het valt op dat de internationale medische vertegenwoordiging zich vaak met één enkele stem laat horen, hoewel het moeilijk is tot een gemeenschappelijk akkoord en discours te komen tussen landen waar de keuzes minstens zo uiteenlopend zijn als deze van de verschillende Belgische medische organisaties.

AADM is enerzijds een organisatie die actief is op het (huisartsen-)terrein en anderzijds is het een wetenschappelijke vereniging. Men kan de geleverde inspanningen loven om beide opties te verenigen. In vele landen is het inderdaad zo dat dezelfde vereniging dit alles doet en het beroep op politiek vlak ook gestalte geeft. Welk bezwaar kan men daartegen maken?

Alleen het bezwaar dat elke afdeling opgesplitst is en dat het nooit dezelfde personen zijn die zich bezighouden met continue navorming, die de problemen op het terrein aanpakken en die gaan onderhandelen in naam van het beroep.
De invulling van deze taken zal de Alliantie Artsenbelang - Domus Medica schade toebrengen, want politieke beslissingen nemen, onderhandelen, toegevingen doen, zullen noodgedwongen tot spanningen en interne verdeling leiden die schade berokkent aan de taken van de aanvullende medische opleiding en organisatie die zich in een meer serene sfeer zouden moeten kunnen afspelen.
Het programma van Alliantie Artsenbelang - Domus Medica (AADM) is ongelooflijk  dirigistisch. AADM wil België in één groot wijkgezondheidscentrum omtoveren. Het gunt dat de specialisten geen enkele plaats in het medisch landschap. We kunnen alleen maar hopen dat onze collegae dit beseffen op het moment dat ze hun stem uitbrengen.

1000 redenen om BVAS te stemmen!

Dr. Roland Lemye, Voorzitter BVAS

 
 

Voor meer informatie over dit persbericht:
David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter, david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000

 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht