Btw op bestuurdersvergoeding vanaf 1 januari 2015

10.12.2014

Vanaf 01.01.2015 zou door de btw-administratie een wijziging aangebracht worden aan de btw-regeling voor bezoldigingen van bestuurders, zaakvoerders en vereffenaars (verder omschreven als bestuurders). Intussen werd dit uitgesteld tot 1 januari 2016. Wat de gevolgen hiervan kunnen zijn voor doktersvennootschappen, kan u lezen in deze bijdrage van kantoor Vandelanotte.

!!! Btw-plicht bestuurdersvennootschappen uitgesteld tot 1/1/2016 !!!

De minister van financiën heeft beslist dat rechtspersonen bestuurders in 2015 nog niet verplicht zullen zijn om btw aan te rekenen over hun bestuurdersvergoedingen. De intrekking van de keuzemogelijkheid voor rechtspersonen om deze vergoedingen buiten btw te houden, zal pas ingaan vanaf 1 januari 2016 (de administratie liet eerder in een beslissing weten dat dit vanaf 2015 zou zijn).
Maar uitstel is geen afstel. Men krijgt door dit uitstel de nodige tijd om bepaalde implementaties grondig te onderzoeken en door te voeren om een eventuele btw-kost die door de btw-heffing op deze bestuurdersvergoedingen zou ontstaan, te vermijden.

 

Huidig standpunt

Natuurlijke personen die optreden als bestuurder handelen als orgaan van de vennootschap waardoor er geen sprake is van een zelfstandige activiteit en er aldus geen btw-plicht is.

Rechtspersonen daarentegen die optreden als bestuurder zijn in principe btw-plichtig en hun bezoldigingen dienen onderworpen te worden aan btw.

Echter, heeft de administratie de rechtspersonen-bestuurders de keuze gegeven om de inkomsten uit deze handelingen (bezoldigingen en tantièmes) al dan niet te onderwerpen aan btw. De keuze diende gemaakt te worden voor alle mandaten en was in principe onherroepelijk.

Beslissing ET 125.180

Met deze beslissing van 20.11.2014 schrapt de btw-administratie het keuzestelsel inzake de btw-plicht voor rechtspersonen die optreden als bestuurder.

Vanaf 1 januari 2015 zijn alle rechtspersonen-bestuurder verplicht btw-plichtig en hebben ze niet meer de mogelijkheid om geen btw aan te rekenen op hun bestuurdersvergoedingen.

Vanaf 2015 dient er aldus btw aangerekend te worden op alle vergoedingen verkregen in hun hoedanigheid van bestuurder dus zowel op de bestuurdersvergoedingen als op de tantièmes. Voor de tantièmes zal de datum waarop de algemene vergadering plaatsvindt bepalend zijn.

Deze beslissing heeft geen gevolgen voor de natuurlijke personen die als bestuurder optreden.

Gevolgen

Deze wijziging kan een invloed hebben op de doktersvennootschappen.

Voor de doktersvennootschappen die bestuurdersbezoldigingen aangerekend krijgen door een rechtspersoon zal deze wijziging een kostenverhogend effect hebben. Op deze bezoldigingen zal er namelijk 21% btw moeten betaald worden die niet afgetrokken kan worden indien het een volledig vrijgestelde belastingplichtige is.

Vennootschappen die zelf als bestuurder optreden en die bestuurdersvergoedingen aanrekenen zullen zich in principe als btw-plichtige moeten laten registreren.

Oplossingen

Afhankelijk van de specifieke situatie kunnen er een aantal pistes voorgesteld worden teneinde het kostenverhogend effect (gedeeltelijk) te vermijden, zoals het oprichten van een btw-eenheid, de toepassing van de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen, het omvormen van de kwalificatie van het inkomen, …

Bron: Vandelanotte

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht