Budget 2008 - Persmededeling 02.10.2007

22.07.2008


Persbericht

BELGISCHE VERENIGING VAN ARTSENSYNDICATEN
ASSOCIATION BELGE DES SYNDICATS MEDICAUX
v.z.w. BVAS – ABSyM a.s.b.l.

Het Verzekeringscomité van het RIZIV heeft maandag 01.10.2007 de begroting voor de gezondheidszorgen voor 2008 goedgekeurd. Deze werd unilateraal voorgesteld door de bank van de ziekenfondsen. Er waren twee stemrondes nodig om deze begroting goed te keuren. Het ging om een stemming van de ziekenfondsen enerzijds tegen de verstrekkers anderzijds, abstractie makend van enkele verstrekkers die verplichtingen hebben tegenover
de ziekenfondsen en met hen meestemden.

De wet voorziet in een groeinorm van 4,5%. Het verschil tussen het normbudget (21,393 miljard €) en de technische ramingen (20,712 miljard €) bedraagt 681 miljoen euro. Het zou billijk zijn deze marge verhoudingsgewijze te verdelen over de verschillende sectoren die de budgettaire behoeften voor hun patiënten op een verantwoorde wijze hebben ingediend.

De Minister van Sociale Zaken en de Eerste Minister van de ontslagnemende regering die de lopende zaken regelt, hebben aan het Verzekeringscomité gevraagd om voorzichtig te zijn bij het opstellen van de begroting. Zij wijzen echter op de dringende en onvermijdelijke uitgaven en vermelden in het bijzonder deze vastgelegd in het kader van de Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen.

Maar in de meerderheid tegen minderheid goedgekeurde begroting wijzen de mutualiteiten slechts 380 miljoen euro toe van de 681 miljoen euro marge en bevriezen ze 300 miljoen euro: 100 miljoen reserveren ze voor de ziekenhuisfinanciering, 100 miljoen voor een innovatiefonds en 100 miljoen wordt als stabiliteitsprovisie bestemd.

Van de toegewezen 380 miljoen euro wordt 67,7 miljoen bestemd voor de artsen en alle posten over dewelke
dit bedrag moet worden verdeeld werden reeds vastgelegd.

Deze beslissing voorspelt weinig goeds wat betreft de mogelijkheid om tot een akkoord artsen - ziekenfondsen te komen voor 2008.

De vrees is immers groot dat de reserve van 300 miljoen verbeurd wordt verklaard, zodat de groeinorm in feite wordt herleid tot 3%.
De norm van 4,5% is nochtans realistisch.  Zij stemt zowel overeen met de uitgaven uit het verleden als met die van de  toekomst in de mate dat de noden op verantwoorde manier stijgen.

Indien de regering de norm verlaagt door de opgespaarde reserves verbeurd te verklaren, dan moet ze de zorg rantsoeneren of een zekere graad van privatisering aanvaarden.
De ziekenhuizen kunnen onmogelijk een begroting aanvaarden waarvan het grootste deel volkomen hypothetisch is.

De BVAS stelt vast dat er voor de artsen niets wordt voorzien vanuit de reserve van 300 miljoen en dat de 67,7 miljoen euro dus slechts overeenkomt met
9,9 % van de beschikbare marge. Het artsenbudget vertegenwoordigt nochtans 30% van het totale budget van de uitgaven gezondheidszorg.

Als bovendien de verdeling tussen de verschillende posten al eenzijdig werd vastgelegd, dan wordt elke onderhandeling binnen de Nationale Commissie Artsen -Ziekenfondsen overbodig en dan ziet de BVAS niet in hoe in deze context nog een akkoord zou kunnen worden afgesloten.


Dr. Roland LEMYE,
Voorzitter
02.10.2007

Zie ook het rapport van de Commissie voor begrotingscontrole in het kader van de vaststelling van het budget voor geneeskundige verzorging voor het jaar 2008.


 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht