BVAS zal niet onderhandelen over akkoord 2008 - Persmededeling 11.10.2007

22.07.2008


BELGISCHE VERENIGING VAN ARTSENSYNDICATEN
ASSOCIATION BELGE DES SYNDICATS MEDICAUX

Persbericht

De Raad van Bestuur van de BVAS heeft tijdens zijn vergadering van gisteravond, woensdag 10 oktober jl., besloten niet deel te nemen aan de vergadering van de Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen gepland op 22 oktober e.k..

Indien de Algemene Raad maandag 15 oktober e.k. de begroting, voorgesteld door het Verzekeringscomité, aanvaardt of indien de Algemene Raad dit budget nog vermindert, zal de BVAS niet onderhandelen over een akkoord voor 2008.
De begroting is ontoereikend zowel wat de geneeskundige honoraria als het geheel van het budget betreft. Nochtans legt de budgettaire situatie dit niet op, want voor 2008 bestaat er een overschot van 680 miljoen euro tussen het normbudget en de technische ramingen.

Bovendien werden de honoraria reeds vastgelegd en toegewezen aan posten waar wij voor het grootste gedeelte geen vragende partij voor zijn. Om aan onze eisen tegemoet te komen gunt men ons slechts een fractie van het nodige budget. Onder deze omstandigheden menen wij dat de Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen nog slecht een ratificatiekamer is en dat de artsen er hun tijd niet hoeven te gaan verliezen.

Deze situatie is des te meer onaanvaardbaar omdat de kosten van de sociale akkoorden die de loonmassa in de gezondheidsinstellingen in 2006 met 5% hebben doen stijgen, ten laste worden gelegd van de artsen.

De vakbonden, dezelfden trouwens die met de werkgevers over deze akkoorden hebben onderhandeld zonder de artsen er bij te betrekken, weigeren een norm van 2,8% te overschrijden en dus weigeren zij de salarisverhogingen te financieren. Om die te betalen zal de kost op de artsen worden verhaald ten nadele van de zorgen zelf en de nieuwe nog te nemen initiatieven, wat onvermijdelijk zal leiden tot rantsoenering.

Indien de Algemene Raad niet tot een akkoord komt over de begroting, dan zal de beslissing door de nieuwe regering moeten worden genomen.

De BVAS herinnert eraan dat zij enkel opnieuw zal onderhandelen over een akkoord op voorwaarde dat de norm van 4,5% wordt behouden, dat de geneeskundige honoraria het begrotingsaandeel toebedeeld krijgen dat hen rechtmatig toekomt, dat Hoofdstuk II dat een rantsoenering inzake geneesmiddelen invoert wordt afgeschaft en dat de vrijheid wordt geëerbiedigd om honoraria te vragen die artsen normaal achten buiten de voorwaarden van het akkoord.

Bij ontstentenis van een akkoord voor 2008 zal de BVAS oproepen de honoraria te verhogen.
Deze verhogingen zullen natuurlijk ten laste vallen van de patiënt en zullen de tariefzekerheid ongedaan maken..

Dr. Roland LEMYE,
Voorzitter
11/10/2007

Zie ook de open brief aan Mr. J. De Cock, voorzitter van de Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen.

Op maandag 15 oktober 2007 werd de globale begrotingsdoelstelling geneeskundige verzorging voor 2008 vastgesteld. U kan het hier raadplegen.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht