BVAS zegt Medicomut-akkoord op ten bewarenden titel (Persbericht BVAS dd. 28/11/2013)

09.12.2013


Woensdagavond laat 27 november jl. heeft de Raad van Bestuur van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) met een zeer ruime meerderheid beslist om het lopende Medicomut-akkoord ten bewarenden titel op te zeggen.

Vandaag start de BVAS de procedure op om het lopende Medicomut-akkoord ten bewarenden titel op te zeggen. Dit betekent dat in de loop van de procedure toch nog verder overleg mogelijk is om tegemoet te komen aan de eisen van de BVAS.


Een belangrijk dossier is het voorontwerp van wet over de financiële transparantie van de geneeskundige verzorging. De BVAS ging via het Akkoord Artsen-Ziekenfondsen van 23 januari 2013 akkoord om een betere financiële transparantie aan de patiënten te verschaffen. Maar de ziekenfondsen dicteerden aan de ontwerpers van de wet eisen die ver de tekst van de Europese richtlijn te buiten gaan.
 
Hoewel een aantal van die mutualiteitclausules in het voorontwerp al werd afgezwakt, kan de BVAS niets anders dan vaststellen dan dat er nog onredelijke en administratief niet-realiseerbare artikelen zijn blijven staan in het voorontwerp van wet en dat de tekst bovendien nog heel wat onduidelijkheden bevat. Daarenboven is nog niets van het bijhorende fiscale luik uitgewerkt.
 
De mutualiteiten zetten, via hun medewerkers op de kabinetten van de bevoegde ministers, de wet naar hun hand in plaats van er mee op toe te zien dat de Europese richtlijn correct wordt omgezet naar het Belgisch recht. In dergelijke context beslist de BVAS het akkoord op te zeggen tot een bevredigende oplossing wordt gevonden.
 
Het politieke gelobby van de mutualiteiten ontwricht het evenwicht in het onderhandelingsmodel dat binnen enkele maanden 50 jaar zou bestaan. Het is aan de overheid en aan de mutualiteiten om te beslissen of er begin 2014 een 50ste verjaardag van het geroemde Belgische overlegmodel in de gezondheidszorg zal kunnen worden gevierd. 
 
Zolang de procedure tot opzeg loopt, verandert er niets voor de patiënten qua honoraria en terugbetalingstarieven.  Als een consensus in de Medicomut uitblijft, dan loopt men het risico dat het akkoordensysteem definitief wordt gecompromitteerd.
 
Dr. Roland Lemye, Voorzitter BVAS
Dr. Marc Moens, Ondervoorzitter BVAS

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht