De overheid pleegt aanslag op erelonen: persmededeling dd. 14/06/2012

14.06.2012

De pers nam deze week de intentie van Minister Onkelinx over om een wetswijziging in te dienen met de bedoeling ereloonsupplementen in een twee- of meerpersoonskamer te verbieden voor alle artsen, ook voor de artsen die niet tot het akkoord artsen-ziekenfondsen zijn toegetreden. De BVAS vecht al jaren tegen de wil van politici en ziekenfondsen die de vrije erelonen van artsen aan banden wil leggen. Tot op heden is de BVAS er, via veel lobbywerk en onderhandelingen, in geslaagd de ereloonbeperkingen te omzeilen.

Vandaag worden we geconfronteerd met een frontale aanval vanwege de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, gesteund door alle politieke partijen (met uitzondering van de Franstalige liberalen, de MR) en, uiteraard, door de ziekenfondsen. Om de artsen, een vrij beroep, te verdedigen tracht de BVAS op alle mogelijke manieren en met alle mogelijke middelen hiertegen te reageren.

In de komende weken kan het zijn dat de BVAS de artsen oproept om hun steun aan deze principiële strijd te betuigen. Deze strijd richt zich tot alle artsen, of ze toegetreden zijn tot het akkoord artsen – ziekenfondsen of niet!
Het ontwerp, dat morgen vrijdag 15.06.2012 op de ministerraad zal worden voorgelegd, betreft "alleen maar" de erelonen van de niet geconventioneerde artsen in twee- of meerpersoonskamers.

Dat niemand zich voor de gek laat houden! Dit is slechts een eerste aanval. Men spreekt er nu al van om er meteen ook een verbod op alle ereloonsupplementen in klinische biologie en medische beeldvorming aan toe te voegen.

Morgen zal de overheid de aanval inzetten op de erelonen in éénpersoonskamers. Overmorgen zal het de beurt zijn aan de privéraadplegingen.

Is het de intentie van de Overheid (en van de ziekenfondsen?) om het systeem van akkoorden tussen artsen en ziekenfondsen af te schaffen? Het lijkt er alleszins verdacht veel op. Dit zal resulteren in het autoritair vastleggen van de medische erelonen door de politiek.

Onafhankelijk van het feit of een arts al dan niet geconventioneerd is, ongeacht in welk ziekenhuis hij werkt, geen enkele arts heeft er baat bij om de Overheid een aanslag te laten plegen op de vrijheid tot het vaststellen van de honoraria.

De BVAS spaart tijd noch moeite om deze principekwestie, die nu al bijna 50 jaar de basis vormt van het overleg binnen de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen, te verdedigen.

De BVAS blijft steeds bereid tot overleg, en dit met alle gesprekpartners van goede wil.

Dr. M. MOENS
Voorzitter BVAS

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht