Een zorgzame start: enquêteresultaten

17.09.2014

Met het begeleidingsprogramma ‘Een zorgzame start’ wil de Federatie Vrije Beroepen de zelfstandige zorgsector – vooral de eerste lijn – aantrekkelijker maken. Aan de hand van een enquête in mei dit jaar bestudeerden ze de opstart van zelfstandige praktijken van onder meer artsen. U vindt hier de resultaten.

Wat ontbreekt er voor u om goed voorbereid als zelfstandige te beginnen? Welke valkuilen komt u tegen eens u gestart bent? Waar staat de deontologie achter op de praktijk?
En de vraag die heel het project "Een zorgzame start" beheerst is: "Bent u, na uw opleiding/stage, voldoende voorbereid om als zelfstandige te starten?”

Het antwoord luidde overduidelijk nee. 74% van de respondenten gaf als belangrijkste verklaring het ontbreken van ondernemerschap. Het verlies van de vertrouwensrol bij de patiënt en mogelijke problemen zoals tijdverlies door vergaderen, eenzelfde visie ontwikkelen vormt voor de deelnemende huisartsen een rem om te gaan associëren.

In het algemeen is meer dan de helft van zowel huisartsen als artsen-specialisten niet klaar om te starten als zelfstandige na zijn/haar opleiding of stage en vindt dat het ondernemerschap, de praktische zaken omtrent het sociaal statuut en het RIZIV-statuut en het oprichten van een praktijk meer aan bod zouden moeten komen tijdens de opleiding.

U kan alle resultaten hier rustig nalezen.

Dit project is het resultaat van een samenwerking tussen de Federatie Vrije Beroepen en Vlaams minister-president Kris Peeters en wordt gesteund door de representatieve beroepsorganisaties van de zelfstandige zorgverstrekkers in Vlaanderen, waaronder het Vlaams Artsensyndicaat. Het traject kadert in Flanders’ Care en de startersinitiatieven van het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse overheid. 
 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht