Gezondheidsgegevens raadplegen via Patient HealthViewer (06/02/2014)

07.03.2014

Vitalink, het digitale platform van de Vlaamse overheid, maakt gegevensuitwisseling via elektronische weg mogelijk tussen zorgverleners en welzijnswerkers. Begin februari starten de ziekenfondsen met een uitgebreide informatiecampagne naar de burgers over de “Patient HealthViewer”. Dat is een applicatie die de leden van een ziekenfonds kunnen downloaden op de website van de mutualiteit en installeren op hun computer. Met de Patient HealthViewer kan iedereen zijn gegevens op Vitalink raadplegen.

Aanloggen gebeurt met de elektronische identiteitskaart. De gegevens zijn enkel raadpleegbaar als de patiënt zijn toestemming heeft gegeven om zijn of haar gegevens elektronisch te delen. Welke gegevens de patiënt via de Patiënt Healthviewer momenteel kan consulteren, lichten we hieronder kort toe.

Vaccinatieschema
Artsen kunnen reeds verschillende jaren de vaccins die ze aan hun patiënten toedienen, noteren in het elektronische bestel- en registratiesysteem Vaccinnet. Vanaf 2014 is deze registratie voor huisartsen en kinderartsen overigens verplicht. Deze vaccinatiegegevens zullen patiënten nu ook zelf kunnen raadplegen via de Patient HealthViewer, die door de ziekenfondsen werd ontwikkeld.

Indien de patiënt hiervoor zijn toestemming heeft gegeven, dan geeft het Vitalink-platform ook de mogelijkheid aan artsen om de vaccinatiegegevens te raadplegen via de Patient HealthViewer of via hun eigen pakket als dat aangepast is aan Vitalink. Hiervoor dient de arts dan wel een “therapeutische zorgrelatie” te hebben met de betrokken patiënt. Therapeutische relaties kunnen door de patiënt geregistreerd worden via de website van het eHealth-platform. Artsen kunnen, als hun software daarop voorzien is, ook gemakkelijk een therapeutische relatie leggen met hun patiënt (meestal door het eID van de patiënt in te lezen).

Huisartsen die het GMD van een patiënt beheren, hebben automatisch een therapeutische relatie met die persoon.

Het systeem van "uitsluitingen" biedt aan patiënten de mogelijkheid om individuele zorgverleners expliciet geen toegang te verlenen tot hun gegevens.

Medicatieschema
Op korte termijn zullen patiënten via de Patient HealthViewer (die de gegevens op Vitalink ontsluit) kunnen nagaan welke geneesmiddelen ze wanneer en hoeveel moeten innemen. Ook voor artsen vormt het medicatieschema een meerwaarde. Het is immers niet eenvoudig om te weten welke geneesmiddelen een patiënt gebruikt, aangezien verschillende zorgverleners geneesmiddelen kunnen voorschrijven of afleveren. Het medicatieschema vormt een hulpmiddel om deze informatiestromen te optimaliseren. Momenteel worden de computerprogramma’s van de artsen hierop voorbereid. Wellicht zal in de loop van 2014 deze toepassing geleidelijk beschikbaar zijn. O.m. artsen en apothekers zullen dan de mogelijkheid hebben een medicatie aan te maken en te consulteren via Vitalink. Het medicatieschema geeft een overzicht van alle medicatie die een patiënt op een bepaald moment hoort in te nemen (duur, frequentie en dosering). Verpleegkundigen, zorgverleners werkzaam in voorzieningen, en ook patiënten zullen dit medicatieschema dan kunnen consulteren.

Toestemming vereist
Indien uw patiënt gebruik wenst te maken van de Patient HealthViewer, verwijst u hem best door naar zijn ziekenfonds, die meer informatie zal kunnen verschaffen over o.m. het installeren van de nodige softwaretoepassing.

Let wel: om toegang tot de Patient HealthViewer te krijgen, moet de patiënt eerst zijn toestemming registreren. Deze toestemming is ook nodig opdat o.m. artsen toegang kunnen krijgen tot de gezondheidsgegevens van de patiënten waarmee ze een therapeutische zorgrelatie hebben via de uitwisselingsnetwerken zoals Vitalink en het hubs- en metahubsysteem. Deze toestemming kan de patiënt zelf online registreren op de website van het eHealth-platform of via zijn ziekenfonds regelen, maar kan hij ook laten registreren door de (huis)arts
op basis van zijn e-ID. Dit kan enkel op een vlotte manier als het softwarepakket van de arts deze functie heeft ingebouwd. Patiënten kunnen de toestemming voor de uitwisseling van de gezondheidsgegevens op ieder ogenblik terug intrekken.

Voor uitgebreide informatie over Vitalink, kan u terecht op de website www.vitalink.be of via het nummer 1700.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht