Klinische studies onderworpen aan btw

13.01.2011


Onlangs heeft de administratie standpunt ingenomen met betrekking tot het feit of het verrichten van klinische studies door artsen en ziekenhuizen al dan niet onder het toepassingsgebied van de btw valt.

Het Belgische btw-wetboek stelt diensten verricht door artsen in de uitoefening van hun beroepswerkzaamheid vrij van btw, voor zover zij over de vereiste beroepskwalificaties beschikken en zij erkend zijn in België om de geneeskunde uit te oefenen.

De Belgische administratie heeft deze vrijstelling sinds oudsher vrij ruim geïnterpreteerd. Zo aanvaardt de Administratie dat de vrijstelling van toepassing is op alle handelingen
die verband houden met de uitoefening van het beroep van arts, zoals bijvoorbeeld medische expertises, arbeidsgeneeskunde, etc.

In een antwoord op een parlementaire vraag dd. 6 april 2010 heeft onze minister van Financiën duidelijkheid verschaft omtrent het verrichten van klinische studies. Het testen van geneesmiddelen moet aan btw onderworpen worden, zelfs als het toedienen van de geteste geneesmiddelen aan patiënten kadert in een medische behandeling.

Momenteel is men nog een vereenvoudigde regeling aan het uitwerken waarbij artsen zich weliswaar dienen te identificeren voor btw-doeleinden, maar worden ontheven van de aangifteplicht. Daarenboven zou het systeem van self-billing dienen te worden toegepast door Belgische farmaceutische bedrijven die dergelijke studies bestellen. Indien men niet voor de vereenvoudiging opteert, valt de arts onder het gewone btw-regime.

Let er wel op dat ingevolge de nieuwe plaatsbepalingregels, de arts of het ziekenhuis sowieso een btw-nummer dient aan te vragen wanneer klinische studies worden verricht voor buitenlandse belastingplichtigen. Daarenboven zal men in de betrokken buitenlandse btw-wetgeving dienen na te gaan of het verrichten van klinische studies al dan niet is vrijgesteld van btw.

Jaimie Wilms

Senior advisor Alaska-Antwerpen

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht