Muziek in uw praktijk : Nieuwe SABAM-regeling

01.03.2010


Indien er in uw praktijk 'openbaar' muziek wordt afgespeeld (bv. in de wachtruimte), bent u een vergoeding aan SABAM verschuldigd. Ook voor het 'publieke' gebruik van foto's, bijvoorbeeld in brochures of op websites, gelden auteursrechten.

Enkele maanden geleden ontstond er commotie over de aankondiging van de beheersvennootschappen SABAM en Simim dat ze een heffing zouden innen voor het afspelen van muziek op de werkvloer, in bedrijfskantines en op bedrijfsfeesten.

Daarop is ondermeer UNIZO tussenbeide gekomen, om de inning van de auteursrechten en naburige rechten op een evenwichtigere manier te organiseren. Hun belangrijkste doelstellingen waren een vereenvoudigde procedure voor aangifte en inning en redelijke tariefvoorwaarden voor kleine en grote ondernemingen. Samen met de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen konden de werkgeversorganisaties en de beheersvennootschappen een compromis bereiken.

  • Vrije beroepspraktijken met maximaal 8 werknemers worden vrijgesteld van de heffing voor het afspelen van muziek op de werkvloer. Er geldt bovendien nog steeds een korting van 30 procent voor de eerste drie jaren voor ondernemingen die een vrijwillige aangifte doen.
  • Er komt een ééngemaakte inning van auteursrechten en naburige rechten (bvb de billijke vergoeding) voor muziek binnen de onderneming. De beheersvennootschappen verbinden zich ertoe om tegen 1 januari 2010 één website op te zetten waardoor alle ondernemingen – ook die waarvoor al bestaande regelingen gelden – kunnen
    kiezen voor een ééngemaakte elektronische aangifte. Op termijn moet dit ook leiden tot de unieke factuur voor alle sectoren. Op de website zal ook een simulator beschikbaar zijn en kan de aangifte elektronisch gebeuren.
  • De vergoeding zal pas verschuldigd zijn vanaf het laatste trimester 2009 in plaats van vanaf juli 2009, en de tarieven blijven minstens vier jaar ongewijzigd.


De werkgeversorganisaties beklemtonen ook nog dat iedere onderneming over volledige vrijheid van aangifte en van toetreding beschikt. Het compromis is er om het voor ondernemingen te vergemakkelijken, door hen de mogelijkheid te bieden zich aan te sluiten bij het voorkeurstarief wanneer zij binnen de onderneming muziek afspelen.

Iedere onderneming behoudt echter de vrijheid om een bijzondere tariefregeling aan te vragen die beter op haar specifieke situatie afgestemd zou zijn.

Bron: FVIB

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht