Nee, Onkelinx: Lezersbrief van Dr. Philippe Gutwirth, vasculair chirurg Antwerpen (26/10/2012)

24.01.2013

Naar aanleiding van het wetsontwerp van Minister Onkelinx waarbij o.m. het recht op vrije honoraria wordt beperkt tot patiënten die op een éénpersoonskamer verblijven, ontvingen we onderstaande lezersbrief van Dr. Gutwirth, vasculair chirurg en trouw lid van het Vlaams Artsensyndicaat. Wij vragen hiervoor uw bijzondere aandacht.

Het ontwerp Onkelinx (laatste versie na Raad van State, 19-10-2012) maakt met de vrije geneeskunde komaf!
Hoofdstuk 2, afdeling 6 en 7: de regering kan vrij bepalen wie chronisch ziek is en mag vrij voor deze zieken derde-betalers-regeling opleggen.
Hoofdstuk 3: verbod op supplementen in meerpersoonskamers ook in dagziekenhuis en de regering mag vrij deze regeling uitbreiden tot andere beroepscategorieën (dus niet-artsen).

De RIZIV nomenclatuur is beetje bij beetje, specialisme per specialisme, afgekalfd. De enige mogelijkheid om met ontoereikende officiele tarieven professioneel het hoofd boven water te houden, is het halen van “supplementen”. Het woord is bedrieglijk. Het gaat immers om dat deel van een correct ereloon dat door de ziekteverzekering niet aangereikt wordt. Laten we de rollen niet omkeren!

Moeten we ons schamen voor een welverdiend ereloon opgesteld binnen een goed begrepen deontologie? Is het niet meer dan normaal dat we na de langste studies, met een leven van bereikbaarheid, beschikbaarheid en verantwoordelijkheid, een eerbaar inkomen zouden hebben? En wat blijft er inmiddels over van het ruwe ereloon na beroepskosten en fiscaliteit? En krijgen we met dit regeringsbeleid straks nog een pensioen? En wat zal er van onze persoonlijke reserves overblijven na de aanval op de spaartegoeden?

Het ontwerp Onkelinx is een puur demagogische zet en een geschenk aan de hospitalisatie-verzekeraars (vooral in het kader van de nepcontracten aangeboden door de politieke ziekenkassen). In ons land is iedereen vrij om zijn arts te kiezen en te informeren naar de toegepaste erelonen. “Supplementen” kosten de staatskas niets. Het resultaat van haar politiek zal de vernietiging zijn van een doeltreffende en zeer toegankelijke geneeskunde. De eerlijke practici zullen het zwaarst getroffen worden. En na het knechten van de artsen zal uiteraard de vrije keuze van de patiënt beperkt worden.

Nee, Onkelinx, we laten ons door U niet afslachten opdat gij met andermans werk Sinterklaas zoudt kunnen spelen. Collega’s laat ons eendrachtig optreden naar het voorbeeld van diegenen die een halve eeuw geleden voor ons de kastanjes uit het vuur gehaald hebben. We doen het voor ons en voor diegenen die na ons komen, voor de artsen en voor de hele bevolking. In het algemeen belang, bereidt U voor op harde actie. Men zegge het voort.


Philippe Gutwirth
Vasculair chirurg Antwerpen


 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht