Nieuwe maatregelen inzake aanvullende pensioenen (dd. 24/07/2012)

26.07.2012

Op 28 juni werd een nieuwe programmawet gepubliceerd met de fiscale maatregelen van de regering Di Rupo o.a. op het vlak van de aanvullende pensioenen. Het kantoor Vandelanotte licht dit voor u toe.

Aanvullend pensioen
De regering Di Rupo schrapt de mogelijkheid om interne pensioenvoorzieningen op te bouwen: nieuwe pensioenvoorzieningen en verhogingen van bestaande interne pensioenprovisies moeten vanaf 2012 extern worden opgebouwd, hetzij bij een verzekeraar, hetzij bij een pensioenfonds. Bestaande provisies mogen intern blijven, maar worden belast aan een eenmalig tarief van 1,75 % (eventueel te spreiden over drie tranches van 0,6 %).

In de tweede plaats wordt er uiteindelijk (voorlopig?) niet geraakt aan de 80%-regel wat de berekening van de maximaal aftrekbare premies betreft voor aanvullende pensioenen. In plaats van de 80%-regel aan te passen, wordt een bijzondere sociale zekerheidsbijdrage voor aanvullende pensioenen ingevoerd met een overgangssysteem tot ten laatste 1 januari 2016.

Deze bijdrage op de “hoge” pensioenpremies zal 1,5% bedragen en zal van toepassing zijn op werkgeverspremies (voor wat betreft werknemers) en op premies gestort voor zelfstandige bedrijfsleiders, die een bepaalde drempel overschrijden. De bijdrage zal verschuldigd zijn in het vierde trimester, indien de drempel wordt overschreden.

De bijdrage zal gelijkgesteld worden met een sociale zekerheidsbijdrage, wat impliceert dat zij fiscaal aftrekbaar zal zijn in hoofde van de werkgever of de vennootschap. Zij zal van toepassing zijn op zowel de contracten « leven » als de contracten « overlijden ».

01/01/2012 - 31/12/2015
Tijdens de eerste fase, die begint op 1 januari 2012 en loopt tot ten laatste 1 januari 2016, zal de bijdrage verschuldigd zijn op het deel van de premies die een jaarlijkse drempel van 30.000 EUR overschrijden (de drempel wordt jaarlijks geïndexeerd).

Definitieve regeling vanaf 1 januari 2016
Vanaf ten laatste 1 januari 2016 zal de drempel van 30.000 EUR worden vervangen. In de definitieve regeling zal de bijdrage verschuldigd zijn wanneer de som van het wettelijk pensioen en de in een maandelijkse rente omgezette aanvullende pensioenreserve de « pensioendoelstelling » overschrijdt.

Belasting op aanvullende pensioenkapitalen
Naast de bovenstaande wijzigingen werd ook het belastingtarief gewijzigd op de uitgekeerde pensioenkapitalen:


Tarief
Leeftijd van de genieter op het moment van toekenning


20 %

60 jaar

18%
61 jaar

16,5%
62 tot 64 jaar

10%
65 jaar


Bron: www.vandelanotte.be

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht