Open brief aan de stagemeesters - 01.04.2008

01.09.2008

Open brief aan de stagemeesters


Beste collega's-stagemeesters,

De minister wil het statuut van de huisartsen in beroepsopleiding omvormen van een zelfstandigen- naar een sui generis bediendestatuut.

Het gaat in feite om een hybride statuut dat niet alle voordelen van de loondienst bevat. Zo is er onder andere geen pensioenbijdrage.

Het nieuwe statuut zou worden beheerd door een universitaire vzw waarvan de werking moet worden gefinancierd.

Het sui generis statuut zal hoofdzakelijk worden gefinancierd door de stagemeesters. Zij verliezen hun uitkering en moeten aan de vzw in kwestie zo'n 1.600 euro betalen.

Een rechtstreeks gevolg daarvan is uiteraard dat hun pedagogische rol niet meer erkend wordt aangezien er geen uitkering meer voor is. De stagemeester behoudt daarentegen wel alle erelonen voor de prestaties die zijn hibo uitvoert. Op die manier ontstaat uiteindelijk een situatie waarbij de stagemeester zich als het ware een 'slaafje' betaalt.

De hibo zelf zal netto amper meer overhouden dan nu. Momenteel krijgt hij minstens 2.400 euro, in het nieuwe statuut wordt dat zo'n 2.600 euro. Geen van beide partijen heeft dus baat bij het nieuwe systeem. Het wordt er alleen ingewikkelder op en er komt meer controle van de stagemeesters door de universiteiten.

Als u dit standpunt deelt, roep ik u op om protest aan te tekenen bij de bevoegde minister.


Dr. Roland Lemye
Voorzitter BVAS

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht