Persbericht BVAS : Numerus clausus - 22.10.2008

28.11.2008

Het Waals Parlement heeft eens te meer een onverantwoorde beslissing genomen ondanks de reeds eerder gekende ervaring, vermits voor de tweede maal de volledige studentenselectie in de Waalse regio werd geschrapt met als gevolg een overvloed aan kandidaten t.o.v. de beschikbare plaatsen die op Federaal niveau zijn vastgelegd,.

Het zullen dus geen batig gerangschikte studenten meer zijn maar batig gerangschikte gediplomeerden.

De Planningscommissie heeft al eens beslist om het teveel aan Franstalige gediplomeerden toe te laten, maar is zeker niet van plan dit opnieuw te doen.

Het Waals Parlement wil met deze beslissing op Federaal niveau druk uitoefenen , om de numerus clausus volledig af te schaffen en geeft de studenten hiertoe de mogelijkheden zonder zich te bekommeren over de gevolgen voor deze studenten in het geval van mislukking.

Deze steeds opnieuw voorkomende situatie is onrechtvaardig t.o.v. de Vlaamse studenten waar de gemeenschap de spelregels wel eerbiedigt. Het is een ware provocatie op een ogenblik waarop de eenheid van het land op het spel staat. Daarenboven is de ontkenning van de plethora en de relatie ervan met buitensporige kosten niet realistisch. De laatste RIZIV-cijfers tonen aan dat minder dan de helft van de huisartsen een voltijdse activiteit kent en dat ze een gemiddelde praktijk hebben van 800 patiënten, wat minder dan de helft is van wat een huisarts in Nederland of Engeland behandelt.

Een regio die men een overconsumptie aan medische handelingen verwijt, zou strenger moeten zijn in haar beslissingen. Het is moeilijk te geloven dat medische overconsumptie hand in hand gaat met een tekort aan artsen.

Dr. Roland LEMYE
22 oktober 2008

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht