Persmededeling BVAS dd. 08/10/2009 : Budget zorgverzekering 2010 goegekeurd

20.11.2009

Tengevolge de beslissing van het Verzekeringscomité van het RIZIV om het begrotingsvoorstel voor 2010 van de ziekenfondsen goed te keuren, staat de BVAS erop om de artsen, die het akkoord 2009-2010 hebben onderschreven, er aan te herinneren dat zij uit het akkoord kunnen stappen.

Zij dienen dit vóór 1 november 2009 per aangetekend schrijven te doen. Hun deconventie zal dan op 1 januari 2010 in voege treden. Deze stap heeft geen gevolgen voor hun sociaal statuut van 2009 dat behouden blijft. Als bij mirakel nog vóór het einde van het jaar de plooien zouden kunnen worden glad gestreken en als de artsen en de ziekenfondsen tot een akkoord zouden komen, dan kunnen die artsen zich tot 31 december 2009 opnieuw conventioneren voor het jaar 2010, dus zonder verlies van hun sociaal statuut voor 2010.

Het directiecomité van de BVAS is op woensdagavond 7 oktober jl. samengekomen en overweegt daadwerkelijk om zijn Raad van Bestuur voor te stellen de overeenkomst 2010 collectief op te zeggen.
Het opzeggen van het akkoord moet plaatsvinden vóór 1 december 2009.  Wij zijn immers in de situatie waar de financiële middelen toegestaan voor het begrotingsjaar dat volgt klaarblijkelijk niet voldoende zullen zijn om een correcte uitvoering van het akkoord te garanderen.

Inderdaad, ondanks de indexering zal de begroting 2010 13,6 miljoen euro lager zijn dan de technische raming van de uitgaven 2009.

De radiologie en de klinische biologie wordt honderd miljoen euro ontnomen.
Deze besparing zal voor ¾ dienen te gebeuren door beperkingen op het niveau van de voorschriften. De voorschrijvende artsen zullen eveneens nieuwe beperkingen moeten ondergaan op het gebied van het geneesmiddelenvoorschrift.

Enkele specialismen (o.a. pediatrie en psychiatrie) moeten volgens het akkoord worden geherwaardeerd.
Dit zal ten koste van andere specialismen gaan.  Zo zou de, nochtans absoluut noodzakelijke, heelkundige operatieve hulp worden afgeschaft waardoor patiënten in gevaar worden gebracht.  Dit voorstel werd zonder enig overleg ingediend. De artsen hebben het maandagochtend totaal verrast moeten ontdekken.

Wat de psychiaters aan de ene kant aan opwaardering krijgen werd hen aan de andere kant terug ontnomen, want de mutualiteiten willen de afschaffing van de terugbetaling van hun elektrofysiologische tests.

9,6 miljoen euro zal worden voorbehouden voor onderzoeken die reeds in het akkoord 2008 werden begroot (de scans van de kransslagaders en van de dikke darm) en tevens in het akkoord 2009-2010, maar met uitvoering in 2009.
Niet alleen werden deze overeenkomsten niet uitgevoerd maar het document bepaalt dat hun uitvoering voor 2010 nog het onderwerp zal uitmaken van een grondige discussie. Het wordt m.a.w. verwezen naar de Griekse kalender.

Als de huidige crisissituatie een te leveren inspanning rechtvaardigt, dan moet er tevens aan herinnerd worden dat de uitgaven 2008 binnen de budgettaire marge zijn gebleven en dat, indien er in 2009 mogelijks enkele overschrijdingsrisico's zijn, deze risico's geëvalueerd worden beperkt tot de eerste vijf maanden. De eventuele overschrijdingen kunnen trouwens niet worden toegeschreven aan een volumetoename maar alleen aan een verhoogde terugbetaling (daling van het remgeld), aan de stijging van het aantal verzekerden die een preferentiële terugbetaling genieten en aan het toegankelijk maken van de kleine risico's voor de zelfstandigen. De meeruitgaven zijn dus niet toe te schrijven aan de artsen.

Het is duidelijk dat in deze crisistijden het van slechte smaak zou getuigen indien de ziekenfondsen van een bonus van 23 tot 80 miljoen euro zouden genieten ten gevolge van de goede resultaten van 2008.

Als een inspanning moet worden gedaan, is het op dit niveau dat men moet ingrijpen.

Op deze basis is de volledige afschaffing van de supplementen op een 2- of meerpersoonskamer een casus belli voor de artsen.
Het betreft een veiligheidsklep voor het akkoordensysteem en een besparing voor de RIZIV-financiën aangezien deze supplementen doorgaans door de privéverzekeringen worden betaald.

Het is wansmakelijk dat de regering ter compensatie voor de ziekenhuizen 18,7 miljoen euro meer uitgeeft.
Het betreft hier een vorm van dogmatisme dat duur betaald wordt.  Echter niet voor iedereen, want de ziekenfondsen spelen eveneens de rol van privéverzekeraar om de kosten van een aanvullende ziekenhuisopname te dekken.  Zij zullen daar dus opnieuw winst maken.

Onder deze moeilijke begrotingsomstandigheden, zal het overschrijdingsrisico noodzakelijkerwijs groter zijn.
Het ziet er dus naar uit dat het blinde recuperatie- en correctiesysteem in 2010 in werking zal treden. Hoe zal men de diabetici en de patiënten met nierinsufficiëntie opsporen en verzorgen zonder klinische biologie in de zorgtrajecten? Wat zal er gebeuren als de griep A H1N1 zeer grote kosten teweeg brengt? Er is een budget voorzien voor de vaccins en anti-virussen maar de patiënten zullen ook andere zorgen vereisen zoals ziekenhuisopnames die onafwendbaar de uitgaven uit de pan zullen doen rijzen.
Gaat men die misschien ten laste van de artsen leggen?

Dr. Roland LEMYE
Voorzitter BVAS

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht