Persmededeling BVAS m.b.t. de numerus clausus - 17.04.2008

01.09.2008

BELGISCHE VERENIGING VAN ARTSENSYNDICATEN
ASSOCIATION BELGE DES SYNDICATS MEDICAUX

Persbericht

Toen van de ene dag op de andere de contingentering voor gediplomeerde artsen werd ingevoerd, die tot dan toegang hadden tot een opleiding tot specialist of huisarts (voor het eerst in 2004) verminderde het aantal beschikbare assistenten met de helft.
Voor sommige ziekenhuizen die er een slechte gewoonte hadden van gemaakt om deze assistenten als goedkope medische hulpjes in te schakelen, stelde deze nieuwe situatie een probleem.

Bij gebrek aan assistenten gaven dezen voornamelijk Franstalige stageziekenhuizen er de voorkeur aan om nog goedkopere buitenlandse artsen uit de nieuwe Europese landen aan te trekken liever dan beroep te doen op de beschikbare plethora aan Belgische artsen. Het vrije verkeer van de artsen in Europa heeft dit vergemakkelijkt.

Dit vrije verkeer, waar wij als medici achter staan, bestaat al sinds 1975.
Tot nog toe waren de spontane migraties steeds beperkt van aard.  Nu worden ze echter massief omdat sommige ziekenhuizen vandaag deze vraag onterecht creëren. De actuele migratie is geenszins een uiting van artsentekort maar een bewijs van een laakbare handelswijze door sommige ziekenhuisbeheerders.

Deze vraag om buitenlandse geneeskundige arbeidskrachten is des te meer immoreel omdat ze op die manier een vlucht doet ontstaan van artsen, broodnodig in hun land van herkomst, naar het veel rijkere België. Nochtans werden ze meestal opgeleid op kosten van hun veel armere geboortelanden.

Hun “invoer” wordt bovendien nog misbruikt als argument om zogezegd aan te tonen dat er in België een artsentekort zou bestaan. Er is geen tekort aan artsen. Op Griekenland na, staat België aan de wereldtop qua aantal artsen per inwoner.

De Franstalige studentenvereniging FEF maakt van dit pseudo-argument misbruik om te vragen de Numerus Clausus af te schaffen.
Bij het vastleggen van het aantal artsen dat voor de periode 2015 tot 2018 via het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) toegang tot de sociale zekerheid zal kunnen verkrijgen, heeft de Planningscommissie cijfers aan de minister voorgesteld die vergelijkbaar zijn met de veel te hoge aantallen die bestonden voordat de Numerus Clausus werd ingevoerd. Schaft men dan die Planningscommissie dan best maar meteen af? Ondanks de fout hoge aantallen die ze nu aan de minister heeft gesuggereerd, kan men haar maar beter in het leven houden als observatorium naar de toekomst.

Wij wensen er aan te herinneren dat de BVAS zich pijnlijk bewust is van het onrecht dat een generatie voornamelijk Franstalige studenten is aangedaan door de onverantwoorde, antisociale organisatie van de studies geneeskunde door de op elkaar volgende bevoegde Franstalige politici, die een stroomopwaartse afvallingskoers organiseerden met twee filters, één na het derde en één na het zevende, laatste, jaar studie.

De BVAS pleit voor één enkele filter, bij het begin van de studies.
De planning moet worden verdergezet, maar ze moet rekening houden met de reële behoeften.

Het is absoluut noodzakelijk dat ons land, zoals alle welvaartsstaten, zelf voorziet in zijn noden aan medische opleiding en dat het er mee ophoudt armere landen te beroven van hun - voor ons goedkope - medici.

Dr. Marc MOENS                Dr. Roland LEMYE
Ondervoorzitter                     Voorzitter
17/04/2008

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht