Raad van State maakt voorbehoud bij Impulseo 2 - Artsenkrant 23.05.2008

01.09.2008

Het ontwerp-KB dat Impulseo II regelt, voert mogelijk een "niet gerechtvaardigde ongelijkheid" in tussen algemeen geneeskundigen naargelang hun praktijkvorm. Dat staat in een advies dat de Raad van State bezorgde aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx.

Voor Impulseo II, het tweede luik van het Impulsplan voor huisartsen, staat een budget van 6,6 miljoen euro opzij. Het geld dient als tussenkomst in de personeelskosten van "groeperingen" van huisartsen. Daarmee bedoelt minister Onkelinx duo- en groepspraktijken die een praktijkassistent(e) aanwerven.

Veel voorwaarden
Duopraktijken met minstens 500 GMD's die een personeelslid halftijds tewerkstellen, kunnen aanspraak maken op 8.250 euro. De volle pot van 16.500 euro is alleen weggelegd voor groepspraktijken van minstens drie huisartsen, met 1.000 GMD's en een voltijdse praktijkhulp. Dat alles met terugwerkende kracht tot januari 2007. Bestaat de praktijk uitsluitend uit pas erkende huisartsen, dan geldt de GMD-drempel niet.

Er zijn nog andere voorwaarden aan Impulseo II. Alleen huisartsen met een schriftelijk samenwerkingsakkoord komen in aanmerking. Ze hoeven niet onder één dak te werken, maar wel in dezelfde wachtzone. Het gebruik van een gelabeld EMD is verplicht. Bedoeling is dat elke arts in de toekomst 'in real time' kan beschikken over het dossier van alle patiënten van de praktijk.

Verder staat in het ontwerp-KB dat de praktijkbediende zich enkel met "onthaal en praktijkbeheer" mag bezighouden. De arbeidsovereenkomst moet ook bepaalde barema's respecteren, enzovoort.

Niet gemotiveerd
Dat solowerkende huisartsen niet langs de kassa van Impulseo II kunnen passeren, is volgens de Raad van State "een ongelijkheid die niet gerechtvaardigd is". Dat is juridisch jargon voor discriminatie. Waarom het ontwerp-KB die ongelijkheid invoert, wordt nergens in het ontwerp behoorlijk gemotiveerd, stelt de auditeur vast.

Volgens het hoogste administratief rechtscollege vormt Impulseo II mogelijk ook een inbreuk op "bepaalde vrijheden van handel", zoals het recht van elke huisarts om zijn of haar eigen praktijkvorm te kiezen. Het advies van de Raad van State is niet bindend. Het wordt nu uitkijken wat Onkelinx ermee doet.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht