Reactie van Dr. Moens n.a.v. het recent KCE-rapport over de nierdialyse dd. 14/02/2010

15.02.2010

Dr. Marc Moens heeft zich tijdens de raad bestuur van het KCE d.d. 19.01.2010 niet alleen verzet tegen het rapport over de “All-in” financiering van de ziekenhuizen, maar ook tegen het zopas gepubliceerde rapport over de nierdialyse (KCE rapport 124).
U kan het rapport hier nalezen.
 
Ten eerste omdat het een absoluut overbodig rapport is. Alles over deze aangelegenheid was al gezegd en geschreven ondermeer tijdens de grote “Task Force Perl (Gabriel) ” in de tweede helft van 2001 onder de benaming: “Agenda voor de verandering in de Gezondheidszorg”, besteld door de toenmalige minister Frank Vandenbroucke. Informatie dienaangaande is te vinden in mijn VBS jaarverslag over 2001 d.d. 02.02.2002 (“11 september 2001: Frank Vandenbroucke drukt zijn stempel op het gezondheidsbeleid”, blz 16 tot en met 28)(http://www.gbs-vbs.org/dgs/gs2002/jv2001/jv2001-00.asp).
 
De werkgroep 2 van die Task Force (Gabriël) Perl, die in zijn geheel op een sisser uitdraaide omdat de ziekenhuizen alles wat de artsen voorstelden systematisch weigerden, ging ondermeer over de nierdialyse (naast klinische biologie en Rx) . De BVAS en de Nederlands- en Franstalige vereniging van Belgische nefrologen waren van mening dat de dialyse diende te worden georganiseerd zoals een andere medisch – technische dienst zoals klinische biologie, medische beeldvorming, pathologische anatomie, fysiotherapie en andere. Met name: een arts-specialist dient voor de organisatie in te staan, en niet de boekhouder van het ziekenhuis die een betere prijs kan bedingen voor dialysevloeistoffen dan zijn collega boekhouder uit een ander ziekenhuis, omdat ze wat meer patiënten dialyseren.
 
Alles wat het KCE tegen betaling vandaag over dialyse publiceert staat in het eindverslag van de Task Force Perl senior van 18.12.2001.
 
Het KCE vindt het zelfs niet de moeite om deze Task Force en zijn eindverslag in zijn rapport op te nemen. Ik heb er nochtans expliciet naar verwezen tijdens de raad van bestuur van 19.01.2010.  Het mocht niet baten. In december 2001 wilden de ziekenhuizen er niet van weten, vandaag nog altijd niet. Dus worden die rapporten geweerd uit de literatuurlijst. Dat heet manipulatie van de literatuur en stemt niet overeen met evidence based medicine.
 
Ten tweede stemde ik tegen omdat dit rapport geen enkele aanzet geeft aan de enige juiste oplossing van het probleem, zoals de artsen ook al in december 2001 duidelijk maakten: het is aan de nefrologen-dialyse artsen om in overleg met de nierinsufficiënte patiënten af te spreken welke vorm van dialyse er best wordt toegepast en dat ook van a tot z te organiseren. De ziekenhuizen wilden dat niet in 2001, en vandaag nog altijd niet. Er wordt zelfs niet over gesproken in het rapport.
 
Als “fait divers” kan ook nog worden meegeven dat de sinds 01.12.2009 algemeen directeur van het KCE, Dr. Raf Mertens, verslaggever was van de werkgroep 1 van de task Force (Gabriel) Perl van herfst 2001. Die werkgroep, voorgezeten door Jo De Cock, ging over de “financiële verantwoordelijkheid van de verstrekker in de ambulante sector buiten de ziekenhuizen”.  De werkgroep 2 waar de dialyse in ondergebracht was stond onder het co- voorzitterschap van François Praet (RIZIV, ondertussen met pensioen) en Guy Durant, nog steeds financieel directeur van de UCL.
 
Als ik me nog levendig de peripetieën van die Task Force Perl senior van 8 jaar geleden herinner, zou de jongere Raf Mertens dat dan niet doen?
Of moet je een selectief geheugen aanwenden vooraleer je vanuit de studiedienst van de CM directeur kunt worden van het KCE dat zijn ontstaan dankt aan het tijdelijk bestaan van een paars firmament?
 
Dr. Marc Moens, ondervoorzitter BVAS

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht