Resultaten Enquête Eindeloopbaan - 15.11.2007

22.07.2008

Grote ondernemersenquête: eindeloopbaan

RESULTATEN (PARA-)MEDISCHE BEROEPEN


Voor het eerst werd een grootschalig online marktonderzoek gevoerd rond de eindeloopbaanproblematiek van zelfstandige ondernemers in Vlaanderen. Dit onderzoek richtte zich naar alle leeftijdscategorieën en verschillende beroepssectoren. Hierdoor werd een nauwkeurig beeld verkregen van hetgeen er leeft bij de zelfstandige ondernemers rond twee voor hen belangrijke kwesties: bedrijfsopvolging & bedrijfsovername enerzijds én pensioenvoorbereiding & toekomstplanning anderzijds.

De resultaten van deze grootschalige enquêtering werden door UNIZO gebundeld in de uitgave "Stoppen is starten",
bekendgemaakt op de persvoorstelling van donderdag 15 november 2007.

Het Vlaams Artsensyndicaat, afdeling Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant heeft actief meegewerkt aan dit online marktonderzoek rond de eindeloopbaanproblematiek en heeft, in samenwerking met het SVMB, Sociaal Verzekeringsfonds voor Zelfstandigen, de resultaten van dit marktonderzoek onderzocht voor wat betreft de (para-)medische beroepsgroep.

Hieruit blijkt dat op diverse vlakken de (para-)medische beroepsgroep, en in het bijzonder de geneesheren, een opvallend andere mening erop nahoudt dan de overige zelfstandige beroepsbeoefenaars/ondernemers. In de enquête werd wel geen onderscheid gemaakt tussen geneesheren-specialisten en huisartsen, waardoor niet kan worden nagegaan of er tevens een verschillende pensioenvoorbereiding en/of praktijkopvolging is bij specialisten resp. huisartsen.

Artsenpraktijk


De artsenpraktijk heeft geen of haast geen familiaal karakter. In vergelijking met de overige ondernemers en zelfstandigen, vindt de voortzetting van een familiale onderneming zowel als de opvolging binnen de familie het minst plaats bij de (para-)medische beroepsgroep.

Bijna drie op vier van de artsen heeft zelf de praktijk opgebouwd en in regel blijft deze onveranderd binnen een éénmanspraktijk. In deze structuur levert de arts een opmerkelijke bijdrage in het creëren van bijkomende tewerkstelling.

Bijna een op vier artsen ziet zich in de toekomst evenwel associëren. Dit aantal ligt in vergelijking met de resultaten van de overige zelfstandige beroepen (7 %) een aanzienlijk stuk hoger.

De arts in het economische en sociale ruilverkeer

Artsen zijn bekommerd over hun financiële situatie na hun carrière. Dit verklaart waarom één op twee artsen denkt pas laat met pensioen te gaan (aan 65 of ouder) en hun wens om hun pensioen met de voortzetting van hun beroepsactiviteit, zonder beperking van hun beroepsinkomen, te kunnen cumuleren. In die lijn ligt de aanname dat artsen verwachten dat de overheid de activiteitsgraad van de bevolking vergroot. Blijven werken na de 62ste verjaardag om van de pensioenbonus te genieten is mooi meegenomen en voor één geneesheer op vier zelfs van doorslaggevend belang. Daar waar één op vijf van de respondenten het sanctiemechanisme voor vervroegde pensionering terecht vinden, staan geneesheren meer positief tegenover de maatregel: een derde van de artsen vindt dat sanctionering mag.

In de zorg om hun financiële situatie in de post-loopbaanperiode zien de artsen vooral heil in extra-legale pensioenvorming. Een overgrote meerderheid doet dan ook aan bijkomende pensioenvorming. Meer dan zeven op tien artsen maakt gebruik van het individueel pensioensparen, de klassieke spaar- en beleggingssystemen en het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen.
Acht op tien artsen vindt overigens dat de bestaande extra-legale pensioenstelsels best verder (fiscaal) gestimuleerd zouden worden.

Omdat de overdracht van de praktijk in de regel samengaat met het stopzetten van de beroepsactiviteit zijn een correcte inschatting van de waarde van de praktijk en gedegen pensioenvorming van cruciaal belang. Zeven op tien van de zelfstandige geneesheren zegt evenwel geen weet te hebben van de juiste waarde van zijn praktijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat als grootste knelpunt bij de praktijkoverdracht de waardebepaling wordt aangewezen.

beeldcampagne

Voor de analyse van de resultaten van de medische beroepsgroep, klik hier.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht