Veiligheid huisartsen - persmededeling FOD Binnenlandse Zaken 20.11.2007

22.07.2008

De FOD Binnenlandse Zaken (Algemene Directie Veiligheid en Preventie) en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (Directoraat-generaal Basisgezondheidszorg en Crisisbeheer) houden zich bezig met de veiligheid van huisartsen. Hiertoe willen zij een beter beeld krijgen van reële risicosituaties waarmee deze groep geconfronteerd wordt en hen bevragen over de verschillende manieren waarop zij hen kunnen helpen. Tevens willen zij nagaan hoe hen te kunnen sensibiliseren zich beter te beveiligen tijdens de uitoefening van hun activiteiten.

Er bestaan al een hele reeks preventiemaatregelen, waarover de huisartsen werden geïnformeerd in april 2007. Om deze aan de specifieke situatie van elke huisarts en zijn werkzaamheden (consultaties, huisbezoeken, wachtdiensten) aan te passen, hebben de administraties van de FOD’s feedback van de artsen nodig. Zo kunnen zij hun aandacht richten op nieuwe preventiemaatregelen en/of initiatieven die de artsen kunnen beschermen tegen de dagelijkse risicosituaties en/of tegen agressieve patiënten of verwanten.

Daarom vragen wij de huisartsen, in volledige anonimiteit, hun eigen ervaringen met een eventuele risicosituatie en hun voorstellen aan ons over te maken. Concreet gebeurt dit via een elektronisch formulier dat beschikbaar is op www.besafe.be/veiligheidvanartsen Op dit formulier, dat binnen enkele minuten kan worden ingevuld, is het niet de bedoeling dat artsen bepaalde feiten aangeven of klacht indienen, maar veeleer om hun ervaringen en de manier waarop zij zich beschermen tegen situaties die zij als risicovol beschouwen, kenbaar te maken.

De FOD’s zullen deze informatie uitsluitend gebruiken om te kunnen terugkoppelen naar de huisartsen zelf en hen meer aangepaste adviezen te geven, op basis van hun noden en behoeften, en om de administraties van de FOD’s in staat te stellen sensibiliserings- en preventie-initiatieven op te zetten met als doel de veiligheid van de huisartsen te verbeteren.

Formulier beschikbaar op www.besafe.be/veiligheidvanartsen

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht