Vergelijking bruto-omzet artsen met brutoloon van premier houdt geen steek

26.08.2024
BVAS

BVAS reageert met onbegrip op de vergelijking die De Standaard vandaag maakt tussen het bruto-inkomen van artsen en het brutoloon van de premier. Die vergelijking is ongenuanceerd en houdt geen steek. 

De Standaard deelt de uitgaven per medische discipline door het aantal artsen dat deze discipline beoefent en presenteert het resultaat als het bruto-inkomen van deze artsen. Dat is een simplistische benadering.

Het resultaat van zo’n berekening kan hoogstens de bruto-omzet weergeven. Na aftrek van afhoudingen in het ziekenhuis, allerlei kosten (personeel, infrastructuur, materiaal) en belastingen houdt een arts daar gemiddeld een vierde van over als netto-inkomen.

Bij sommige specialisten wordt tot 80% van hun honoraria afgehouden door het ziekenhuis. Arts-specialisten kunnen maar aan hun carrière beginnen na hun dertigste, soms nog later. Ze staan zelf in voor hun pensioenopbouw, hebben geen recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering of een werkloosheidsvergoeding.

Om hun praktijk in te richten hebben veel artsen zware investeringskosten. Daar komt nog een dure aansprakelijkheidsverzekering bovenop want in tegenstelling tot de premier kunnen artsen persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor fouten. Veel zelfstandige artsen stellen personeel tewerk dat ze met eigen middelen financieren.

Vergelijking raakt kant noch wal

De vergelijking die De Standaard maakt, raakt kant noch wal. Een premier geniet bovenop zijn salaris van extra voordelen zoals een chauffeur met auto, een dienstwoning, een toename van het loon met anciënniteit, een riant pensioen en uittredingsvergoedingen.

BVAS is al jaren voorstander van een hervorming van de nomenclatuur voor artsen en werkt daar hard aan mee. Deze hervorming zal leiden tot verschuivingen binnen de honoraria van medische disciplines zodat er meer evenwicht is tussen medische disciplines.Voorwaarde is wel dat er geluisterd wordt naar de echte actoren in dit debat, namelijk de artsen.

Meer zorg voor minder budget

Er is binnen de rubriek artsenhonoraria geen enkel ‘overschot’ mocht de Standaard daar op willen alluderen. Integendeel, jaar na jaar moet de medische zorg meer doen met minder budget dan noodzakelijk voor de gevraagde zorg. Het bedrag van de factuur medische zorg verwarren met een netto-inkomen van de arts is geen weergave van de werkelijkheid.

Dr. Johan Blanckaert
Voorzitter BVAS

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht