Verplichte regeling derde betaler: BVAS reageert op uitval van SVH

09.11.2015

Betreffende het beroep tegen de verplichte derdebetalersregeling deed Dr. Steven Haesaert (SVH) op donderdag 5 november een uitval naar BVAS. Dr. Marc Moens, voorzitter VAS en ondervoorzitter BVAS, en Dr. Dirk Scheveneels, ondervoorzitter VAS en bestuurslid BVAS reageren.

Naar aanleiding van een mededeling van collega Steven Haesaert in Mediquality is het ons inziens nuttig er op te wijzen dat het verzet van de BVAS tegen de verplichte Regeling Derde Betalende (V)(RDB) al bestaat sinds er sprake is van de regeling derde betalende te verplichten. Met andere woorden al sinds eind 2014. Pas nadien ontstond er een gemeenschappelijk front tegen de verplichte RDB, waar BVAS mee initiatiefnemer in was met onder meer toenmalig voorzitter, nu ondervoorzitter, Dr. Roland Lemye.

Die verplichte RDB is trouwens geen uitvinding van de medicomut, maar een wet die gestemd is in het federaal Parlement, dat democratisch werd verkozen. De partijen die de verplichting van de RDB hebben goedgekeurd hebben boter op het hoofd tegenover de huisartsen.

In de medicomut heeft de BVAS het ontwerp van KB doen afzwakken en aanpassen aan de realiteit en de mogelijkheden van de huisartsen, maar bleef ze tegen de verplichte invoering. Op politiek niveau ijverde de BVAS als enig representatief artsensyndicaat voor het vrijstellen van de verplichting van RDB voor niet-geïnformatiseerde, doorgaans oudere, huisartsen en voor het opting-out systeem voor patiënten. De bevoegde minister, mevrouw De Block, wou en wil echter niet terugkomen op de verplichte RDB omdat het zo in het regeerakkoord staat.

Zodra de wet en zijn uitvoeringsbesluit werden gepubliceerd (resp. 17.08.2015 en 23.09.2015) heeft de BVAS een procedure tegen deze teksten in overweging genomen en bij de eerste raad van bestuur die volgde op de publicatie werd unaniem beslist beroep aan te tekenen tegen beide teksten. Het in kortgeding  schorsing van het KB vragen werd niet in overweging genomen omdat de ervaring ons geleerd heeft dat dit niet zinvol is. De Raad van State is immers bijna altijd van oordeel dat eventuele financiële schade altijd nadien kan rechtgezet worden.

De BVAS zal dus voor het Grondwettelijk Hof de nietigverklaring vragen van de wet en voor de Raad van State de nietigverklaring van het koninklijk besluit.

Het paritair georganiseerde BVAS verdedigt al 53 jaar huisartsen en specialisten samen. De BVAS, als majoritair artsensyndicaat in de medicomut, slaagde er trouwens in de voorbije 12 jaar de inkomsten van de huisartsen met +/- 70 % te doen stijgen.

Het is jammer dat collega Haesaert met zijn uitval tegen de BVAS aantoont dat, wat het SVH betreft, het gemeenschappelijk front behoorlijk kaduuk is. Ik hoop dat er zich een mirakel voltrekt en dat het kortgeding wordt gewonnen door de huisartsen die het op individuele basis hebben ingediend. Hoe dan ook is er de BVAS die verder gaat bij de Raad van State en het Grondwettelijk Hof.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht