Verslag symposium “Financieel economische-crisis: ook in de gezondheidssector?” 17.10.2009

27.10.2009

Het actuele thema bracht op zaterdag 17 oktober jl. ruim 250 artsen samen in Campus Drie Eiken te Wilrijk. Wij danken de aanwezigen voor de getoonde interesse en hopen hen op een van de komende symposia, informatieavonden opnieuw te mogen begroeten!

Dr Bernard Landtmeters, geneesheer-directeur van de Landsbond van Onafhankelijke ziekenfondsen stak van wal met de derdebetalersregeling. De situaties die de derdebetalersregeling verplichten of uitsluiten en de uitzonderingen kwamen uitvoerig aan bod. Meer specifiek, werden de voorwaarden tot het toepassen van de sociale derde betaler toegelicht. De knelpunten die momenteel de snelle uitbetaling hinderen haalde Dr. Landtmeters aan, maar in de toekomst zou de integratie van MyCareNet meer opportuniteiten bieden.

De besparingen via het voorschrijven van generische geneesmiddelen missen hun doel niet.
Dat werd duidelijk na de uiteenzetting van Dr Ri De Ridder, directeur-generaal van het RIZIV. Na een verhelderende blik op de terugbetalings –en prijsstructuur gaven de statistieken aan dat er de komende jaren nog veel patenten ten einde lopen die plaats maken voor generieken, aldus het goedkopere variant met dezelfde werking. Bovendien toont de campagne aan dat 99 % van de huisartsen en 92% van de specialisten de minimumdrempel, die in het akkoord geneesheren-ziekenfondsen gesteld werd voor het voorschrijven van de goedkopere variant, gehaald hebben. Niet alleen het prijsbeleid maar ook het bevorderen van de rationele keuzes van de voorschrijvers dragen bij tot het garanderen van therapeutische innovaties.

Dhr Luc Goutry, volksvertegenwoordiger – Questor, stelt de zorgbehoefte als uitgangspunt binnen de beleidsopties voor de toekomstige gezondheidszorg.

Het Vlaams Artsensyndicaat is erkend als steunpunt voor Impulseo I & II, indienen en opvolgen van uw dossier wordt geheel gratis voor u verzorgd. Dr Hilde Roels wist menig arts te boeien met haar voordracht rond de ondersteunende maatregelen in de huisartsgeneeskunde. Het Vlaams Artsensyndicaat heeft steeds geijverd voor gelijke behandeling tussen de groepspraktijken en de solowerkende huisartsen. De voorwaarden waaraan men moet voldoen werden uitgebreid besproken alsook het voorstel van het BVAS ter vervollediging van de steunmaatregel Impulseo III. Daarbij werd ieders aandacht gevestigd op de UEMO-enquête, die toelaat te peilen naar de meningen rond praktijkassistentie binnen de huisartsengeneeskunde. Welke taken zou u delegeren, welke opleiding dient een praktijkassistent(e) te genieten,… Deze enquête vindt u hier, alvast bedankt voor uw medewerking.

Dr Marc Moens, ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten, ging dieper in op de betrokkenheid van de Medische Raad bij de problematiek van referentiebedragen aan de hand van praktische voorbeelden.

Het symposium werd afgesloten met een voordracht door Mr Walter Gonthier van het advocatenkantoor Medilex. Op 2 belangrijke vragen werd een antwoord gegeven: Wat dient de geneesheer wettelijk af te dragen en hoe kan de geneesheer bijkomend bijdragen. Belangrijk te vermelden is dat iedere arts recht heeft op inzage in de kostenstructuur van het ziekenhuis.

Dr Van Driessche, voorzitter van het Vlaams Artsensyndicaat afdeling Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant gaf een overzicht van het navormingsprogramma 2009-2010, met als eerstvolgende activiteit het artsenseminarie op 28 november, een samenwerking met onze partner in fiscaliteit en accountancy ALASKA.

Mogen wij u nogmaals van harte danken voor u aanwezigheid, mede door u werd dit initiatief onthaald met positieve reacties naar inhoud en organisatie.

Indien u nog vragen heeft over de behandelde onderwerpen, aarzel dan niet ons te contacteren op info@vlaamsartsensyndicaat.be.





U kan hier de voordrachten van onze sprekers raadplegen :

Derdebetalersregeling: knelpunten en opportuniteiten?
(Dr. Bernard Landtmeters - Geneesheer-directeur MLOZ)


Besparingen via het voorschrijven van generische geneesmiddelen
(Dr. Ri De Ridder - Directeur-generaal RIZIV)


Beleidsopties i.v.m. toekomstige gezondheidszorg
(Dhr. Luc Goutry - Volksvertegenwoordiger - Quaestor)


Ondersteundende maatregelen in de huisartsgeneeskunde: Impulseo I, II, III
(Dr. Hilde Roels - Voorzitter VAS)


Referentiebedragen en medische raad (op simpele aanvraag verkrijgbaar)
(Dr. Marc Moens - Ondervoorzitter BVAS)

Onkostenregelingen binnen ziekenhuizen
(Mr. Walter Gonthier - Advocatenkantoor Medilex)


 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht