Verslag symposium "Rechten van de arts" 22.11.2008

19.01.2009



Afgelopen zaterdag, 22 november 2008, organiseerde het VAS, Afd. Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant, in samenwerking met Fortis, het symposium “Rechten van de arts” dat plaatsvond op de Universitaire Campus Drie Eiken te Antwerpen. Er was accreditering voorzien van 3,5 C.P. in de rubriek Ethiek&economie.

De voorzitter van het VAS, Afd. Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant, Dr. Rudi Van Driessche, sprak ruim 300 artsen toe en verwelkomde hen op het vierde eindejaarssymposium van het VAS in de aula Fernand Nédée van de Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen.

Procureur-generaal Yves Liégeois beet de spits af met betrekking tot de verhouding arts en justitie en besprak het feit dat de raakvlakken tussen deze twee actoren moeten versterkt worden om een betere samenwerking te bewerkstelligen.

Prof. Dr. Leo Neels, algemeen directeur van pharma.be, schonk daarop de nodige aandacht aan het fundamenteel recht op therapeutische vrijheid van de arts en de daarmee gepaard gaande beperkingen. In de schaduw van de ZIV- en de ziekenhuiswet pleitte hij voor het herstel van de vertrouwensrelatie tussen de arts en zijn patiënt.

Vervolgens kreeg Dr. Hilde Roels, voorzitter van het VAS, het woord waarbij ze de voorwaarden van het Impulsfonds besprak. Daarbij ging ze de problematiek van de discriminatie van de solowerkende huisarts niet uit de weg en was ze van mening dat het recht op praktijkondersteuning voor alle huisartsen gegarandeerd moet worden.

Aangezien ook artsen niet gespaard worden van controles van de fiscus lichtte Dhr. Jaimie Wilms, senior tax consultant van Alaska, na de pauze de rechten van de arts toe bij een fiscale controle.

Mr. Walter Gonthier, advocaat, behandelde daarop de rechten van de arts bij een controle van de Dienst Geneeskundige Controle en Evaluatie (DGEC) en beantwoordde ondermeer enkele essentiële vragen: Kunnen artsen het medisch beroepsgeheim inroepen? In hoeverre kunnen documenten opgevraagd worden?

Tenslotte gaf Dr. Marc Moens, ondervoorzitter van BVAS, een overzicht van de huidige stand van zaken met betrekking tot de ereloonsupplementen. Na de talrijke beperkingen aan het recht op ereloonsupplementen van de afgelopen jaren is dit namelijk geen sinecure. Dr. Moens ging ook na of men nog kon spreken over een “recht” op ereloonsupplementen of dat het nog slechts om een gedoogbeleid gaat.

Het Vlaams Artsensyndicaat, afdeling Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant dankt u voor uw talrijke opkomst en wij hopen u op ons volgend jaarlijks symposium of tijdens één van de talrijke infoavonden opnieuw te verwelkomen.


Indien u nog vragen heeft over de behandelde onderwerpen, aarzel dan niet ons te contacteren op info@vlaamsartsensyndicaat.be.

U vindt hier de voordrachten van de sprekers :

Arts en Justitie: dialoog als therapie voor een chronisch relationeel probleem
(Procureur-generaal Yves Liégeois)

Therapeutische vrijheid: fundamenteel, niet absoluut (Prof. Dr. Leo Neels)

Praktijkondersteuning via Impulsfonds: recht op gelijke behandeling (Dr. Hilde Roels)
De volledige uiteenzetting vindt u hier.

Rechten en plichten bij een fiscale controle (Dhr. Jaimie Wilms)

Rechten van de zorgverstrekker bij een controle van de DGEC (Mr. Walter Gonthier)
De volledige uiteenzetting vindt u hier.

Ereloonsupplementen: gedoogbeleid of recht? (Dr. Marc Moens)
De volledige uiteenzetting vindt u hier.


 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht