Verslag symposium “Verantwoordelijkheden van artsen” 17.11.2007

24.11.2008

Aangezien er in de voorbije jaren veel te doen is geweest over de verantwoordelijkheid van artsen, organiseerde het Vlaams Artsensyndicaat op 17 november jl., in samenwerking met Fortis, het symposium “Verantwoordelijkheden van artsen”. Er was accreditering voorzien van 3.0 C.P. in de rubriek Ethiek & Economie.

Symposium 17-11-2007 (1)Dr. Rudi Van Driessche, voorzitter van het VAS, afdeling Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant verwelkomde ruim 250 artsen in het Dr. Lazarus Marcquisauditorium in het Elzenveld te Antwerpen. Hij wees op het nieuw elan van het VAS, dat o.m. blijkt uit het feit dat dit het derde grote symposium is in amper anderhalf jaar alsook uit de vele infoavonden die recentelijk werden georganiseerd.

Symposium 17-11-2007 Dr. Wostyn









Dr. Lieven Wostyn, provinciale voorzitter van de Orde van Geneesheren in West-Vlaanderen, ging in op de vraag of de Orde enkel tuchtrechtelijke bevoegdheid heeft of ook andere bevoegdheden. Naast de disciplinaire procedure van de Orde lichtte hij de scheidsrechtelijke en de adviserende bevoegdheden toe en besprak hij de werking van de onderzoekscommissie.


Symposium 17-11-2007 Prof. VansweeveltProf. Dr. Thierry Vansweevelt, Hoogleraar medisch recht aan de Universiteit van Antwerpen en tevens advocaat, analyseerde de wet van 15 mei 2007 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg (no fault-aansprakelijkheid) die vanaf 2008 in werking zal treden. Hij benadrukte dat hij zeer tevreden is over het wegvallen van het foutbewijs, waardoor meer slachtoffers van medische fouten vergoed zullen worden. Daarentegen is de kostprijs van het no fault stelsel momenteel nog steeds onzeker en zijn diverse begrippen dermate vaag dat ook hierdoor de wet ondermijnd wordt. Deze wet dient hoe dan ook nog vervolledigd te worden met de nodige uitvoeringsbesluiten, waardoor de inwerkingtreding op 1 januari 2008 niet haalbaar lijkt.



Symposium 17-11-2007 Dr. LandtmetersDr. Bernard Landtmeters, adviserend geneesheer van de Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen, gaf daarop de visie van zijn ziekenfonds op het vlak van informatie en controle. Hij pleitte o.a. voor de administratieve vereenvoudiging met behulp van CareNet.







Symposium 17-11-2007 Mr. GonthierNa de pauze kwam Mr. Walter Gonthier, advocaat, aan het woord. Hij besprak de nieuwe procedureregeling van de Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle van het RIZIV. Ondanks enkele punten van kritiek vindt Mr. Gonthier dat, ten opzichte van de voorgaande procedures, dit systeem veel evenwichtiger is ten aanzien van de rechten en belangen van de belanghebbende partijen. Hoewel er nog heel wat werk op het “terrein” blijft, waaronder het opstellen van een gedragscode voor de geneesheren-inspecteurs, besloot hij dat de nieuwe regelgeving als een belangrijke stap vooruit mocht worden beschouwd.



Symposium 17-11-2007 Dr. HeppHet laatste woord was aan Dr. Bernard Hepp, directeur-generaal van de Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle. Hij ging dieper in op het responsabiliserings-
proces en de controle door zijn dienst, het zogenaamde “4-stappen”-concept. Het evaluatieprojoct rond het voorschrijfgedrag chinolones werd hierbij ter illustratie toegelicht.






Symposium 17-11-2007 (2)Tenslotte kregen de aanwezigen de mogelijkheid om nog enkele vragen te stellen.



Leden kunnen de PowerPoint-presentaties van de verschillende sprekers terugvinden op deze website.





Het Vlaams Artsensyndicaat, afdeling Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant dankt u voor uw talrijke opkomst en wij hopen u op ons volgend jaarlijks symposium of tijdens één van de talrijke infoavonden opnieuw te verwelkomen.Hieronder vindt u de voordrachten van onze sprekers.

Inleiding (Dr. Rudi Van Driessche)

Orde van Geneesheren: enkel tuchtrecht? (Dr. Lieven Wostyn)

Naar een foutloze aansprakelijkheid van artsen? (Prof. Dr. Thierry Vansweevelt)

Tussen informatie en controle, de visie van MLOZ (Dr. Bernard Landtmeters)

Een stap vooruit: de nieuwe DGEC-procedures (Mr. Walter Gonthier)

Het responsabiliseringsproces en de controle... (Dr. Bernard Hepp)

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht