Vlaanderen bereikt zijn limiet inzake de ondersteuning van de huisartsgeneeskunde (IMPULSEO)

04.01.2017

Uitbetaling Impulseodossiers "on hold" tot 2017

Half december 2016 ontving het VAS, als één van de steunpunten van Impulseo, een mail van de Participatiemaatschappij Vlaanderen/Zelfstandigen (PMVZ) waarbij zij een stop aankondigt van de uitbetaling van de tegemoetkomingen inzake de ondersteuning van de huisartsgeneeskunde. Voor de behandeling van de aanvragen, bestaande uit ontvangst, analyse, goedkeuring en betaling van de dossiers, heeft Zorg en Gezondheid Vlaanderen beroep gedaan op een externe partner, het Participatiefonds Vlaanderen, waarmee ze een overeenkomst heeft afgesloten.

Dit betekent dat Vlaanderen geen tussenkomst meer betaalt voor de personeelskosten die de artsen hebben gedragen voor het jaar 2015. Begin januari 2017 zal men terug overgaan tot de uitbetaling van de nog resterende dossiers.

Wij stellen ook een vertraging vast in de behandeling van de dossiers. Men was in december 2016 bezig met de afhandeling van de dossiers van eind juni 2016.

Om die redenen hebben we Minister Vandeurzen, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en het Gezin, en Minister Tommelein, Minister Van Begroting, Financiën en Energie, aangeschreven om duidelijkheid en transparante communicatie te krijgen in dit dossier.

Sedert zijn invoering in 2012 ontwikkelde het Impulseo-systeem zich op federaal niveau tot een goed draaiende organisatie. De overheveling van deze bevoegdheden naar Vlaanderen blijkt geen opwaardering als we rekening houden met de gebrekkige communicatie en de (voorlopige?) stopzetting van de tussenkomst. Het is tijd dat de organisator van de creatie van die twijfel en van de stopzetting van tussenkomt openlijk communiceert. Via via hoort het VAS dat er een grondige evaluatie aan de gang is van het Impulseo-systeem. De verantwoordelijken laten na hierover te communiceren met de sector en vergeten met de rechtstreeks betrokkenen overleg te plegen. Die geheimhouding doet het ergste vermoeden, namelijk de stopzetting om louter budgettaire redenen.

Met zijn tweede editie van de grote eerstelijnsconferentie ‘Reorganisatie van de eerstelijnszorg in Vlaanderen’ op 17 februari 2017 wil minister Vandeurzen komen tot een zo breed mogelijk gedragen Vlaams zorgmodel. De stiefmoederlijke behandeling van het Impulseo-dossier staat in fel contrast tot deze doelstelling.

Onze brief aan minister Vandeurzen bevat ook een waarschuwing. Het VAS staat achter veranderingen indien deze doorgevoerd worden met inspraak en respect voor ieders rechten en plichten. Een wijziging van het Impulseo-dossier is slechts mogelijk als dit met de grootste omzichtigheid gebeurt. De gemaakte afspraken van de huisartsen met hun personeel moeten gerespecteerd worden om een sociaal bloedbad te vermijden.

Het VAS zal de huisartsen steunen en informeren. Het VAS zal al het mogelijke doen opdat de huisartsen de gemaakte afspraken naar hun personeel voor de toekomst zullen kunnen blijven nakomen.

Dr. Marc Moens, Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht