Wet houdende diverse bepalingen inzake gezondheid: Ziekenhuizen (30/04/2013)

01.07.2013


Op 29 maart 2013 verscheen in het Belgisch staatsblad de wet houdende diverse bepalingen inzake gezondheid, die diverse zaken wijzigt in de gezondheidsmaterie. De bepalingen van deze wet zijn van kracht gegaan op 8 april 2013, op enkele uitzonderingen na. Hieronder kan u de wijzigingen mbt de ziekenhuizen terugvinden die van belang zijn voor u als arts.

1. Samenstelling van de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen
2. Tekort van de voorheen openbare ziekenhuizen
3.
Budget van de ziekenhuizen


1. Samenstelling van de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen

De Nationale Raad bevat een vertegenwoordiging van zorgverstrekkers die betrokken zijn bij de medische of verpleegkundige activiteiten van de ziekenhuizen. De nieuwe tekst garandeert een minimale vertegenwoordiging van zowel artsen als verpleegkundigen in de Raad.

terug

2. Tekort van de voorheen openbare ziekenhuizen

Deze bepaling voorziet dat, in geval van privatisering van een openbaar ziekenhuis, er geen tegemoetkoming in de dekking van de tekorten die zijn vastgesteld voor de periode vóór de verandering van statuut van het ziekenhuis, door het ondergeschikte bestuur, dat voorheen bestuurder van het openbaar ziekenhuis was, mag worden toegekend vanaf de datum van de verandering van statuut van het ziekenhuis, voor zover er een schriftelijk akkoord tussen alle partners die verbonden zijn met het openbaar ziekenhuis bestaat.

terug

3. Budget van de ziekenhuizen

Voor de financiering van hun werkingskosten ontvangen de ziekenhuizen een budget van financiële middelen. Voor een deel van dit budget verleent de Staat een toelage,dat 22.77% van het totaal budget vertegenwoordigt.

De wet voorzag tot op heden dat deze toelagen werden uitgetrokken op de begroting van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Alhoewel de berekeningen van de toelagen gebeuren door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, gebeurt de uitbetaling ervan echter door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV), via de administratiekosten.

De wijziging ‘legaliseert’ met andere woorden hetgeen reeds meerdere jaren gebeurt.

terug

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht