Resultaten enquête betreffende de normale werkweek en avondconsultaties

22.07.2008


INLEIDING

De Belgische gezondheidszorg wordt alom geprezen voor zijn kwaliteitsvol en patiëntengericht beleid.
De artsen, zowel huisartsen als specialisten, zetten zich hiervoor maximaal in. De honorering die wij hiervoor vragen moet dan ook in verhouding staan tot onze inzet.
De toepassingsvoorwaarden van de akkoorden bepalen dat de arts gehouden is de tarieven voor de raadplegingen en de bezoeken aan huis na te leven…. “tijdens de uren die normaal passen voor de begunstigden van de gezondheidszorgverzekering.”
Dit veronderstelt dat de arts steeds en altijd ten dienste moet staan van de maatschappij en de patiënt:  een overvolle werkweek en avondconsultaties worden als een vanzelfsprekendheid beschouwd zonder dat hier enige financiële vergoeding wordt tegenovergesteld.
Tot op heden is er immers geen nomenclatuurprestatie voorzien voor de avondlijke niet dringende raadplegingen en bestaat een “normale” werkweek voor artsen uit 50 à 60 uur.

Indien de patiënt bijzondere eisen stelt kunnen de artsen vrije honoraria vragen. De BVAS wil, buiten het kader van de bijzondere voorwaarden, garanties inbouwen voor een volwaardige honorering van de arts. De BVAS heeft bij de laatste onderhandelingen van het akkoord 2006-2007 resoluut geijverd voor de invoering van een normale werkweek en een vergoeding gevraagd voor niet dringende avondlijke consultaties.
In geen enkel ander Europees land werken artsen buiten de normale kantooruren aan dagtarieven.

Het betalen van een verhoogd loon voor overuren voor avond- en nachtprestaties zijn een verworvenheid en privilege bij de arbeiders/bedienden; de artsen worden op deze momenten verondersteld te werken aan de “gewone” honoraria.

De resultaten van de enquête kan u hier raadplegen.

RESULTATEN


Vlaanderen

De respondenten zijn een homogeen verdeelde groep: bijna evenveel huisartsen als specialisten hebben onze enquête beantwoord.
Uit de enquête bleek dat een arts gemiddeld 60 uren per week presteert, waarvan 11% van de tijd aan administratieve taken. 25 % van alle consultaties gebeurt na 18 uur.

De helft van de respondenten verkiest een werkweek van 40 uur. 18 u wordt eveneens door de helft van de Vlaamse ondervraagden als het normale einde van de dag beschouwd.


Wallonië

In Wallonië hebben meer huisartsen dan specialisten de questionnaire beantwoord.

Zoals bij de Vlaamse collega's, werken de artsen uit Wallonië gemiddeld 60 uur per week, waarvan 12 % van de tijd besteed wordt aan administratieve taken. Ook hier gebeurt 25 procent van alle consultaties na 18 uur.

Op de vraag "Uit hoeveel uren per week zou de normale activiteit van de arts moeten bestaan?"
werd gemiddeld 45 uur geantwoord. Achttien procent van de Waalse ondervraagden geeft slechts dit antwoord, 38% wil zelfs nog langer werken.

De respondenten uit Wallonië willen gemiddeld doorwerken tot 18u30. De helft van de ondervraagden heeft er zelfs geen bezwaar tegen om nog langer te werken.


 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht