Onderhandelingen geneesheren-ziekenfondsen afgebroken

22.07.2008

BELGISCHE VERENIGING VAN ARTSENSYNDICATEN
ASSOCIATION BELGE DES SYNDICATS MEDICAUX

Persbericht dd. 18 december 2007

Deze nacht werden de onderhandelingen tussen geneesheren en ziekenfondsen afgebroken.
Marc Justaert heeft dit namens de ziekenfondsen tijdens de vergadering meegedeeld.

Het struikelblok was de vraag van de BVAS tot opwaardering van de avondraadpleging.
Deze vraag bevatte een dubbele boodschap aan de bevolking, met name:
- Dat de artsen, enerzijds, aan de vraag en de verwachting van de bevolking willen blijven beantwoorden maar dat zij een erkenning eisen voor hun beschikbaarheid die vandaag de dag, in onze samenleving van verminderde werktijd, niet meer als normaal en vanzelfsprekend kan worden beschouwd.
- En anderzijds, dat de patiënten wiens toestand geen avondraadpleging rechtvaardigt, zich tijdens de dag tot hun arts dienen te richten.

Bij gebrek aan betrouwbare elementen om het percentage van de betreffende raadplegingen vast te leggen, hetgeen absoluut noodzakelijk is om een begroting te kunnen opstellen, hadden de artsen ermee ingestemd om deze raadpleging slechts vanaf 1 juli te laten beginnen en het project vóór het volgende akkoord te evalueren om elke budgettaire overschrijding te vermijden.

Het dient te worden gezegd dat op basis van een redelijke schatting de kosten van deze avondraadpleging perfect in de aan ons toegekende begroting paste.
Nochtans koppelden de ziekenfondsen twee eisen aan het voorstel.
Allereerst diende de avondraadpleging te worden beschouwd als deze van een georganiseerde wachtdienst en anderzijds mocht geen enkele arts een bepaald percentage avondraadplegingen overschrijden in verhouding tot het geheel aan raadplegingen.

Deze twee eisen droegen niets positiefs bij aan het voorstel, maar voerden een onaanvaardbare administratieve last in op het ogenblik waarop de artsen de administratieve rompslomp meer en meer bekritiseren.
Zij voerden de zware verplichting in om voortdurend de avondraadplegingen te tellen ten opzichte van de andere raadplegingen.   Kortom, deze eisen gaven het wantrouwen weer van de ziekenfondsen ten opzichte van de artsen.

Dit gevoel, dat regelmatig tot uiting kwam tijdens de besprekingen, werd als beledigend beschouwd door de artsenbank, die deze eisen dan ook heeft verworpen.

Na een onderbreking van de zitting, heeft de bank van de ziekenfondsen, onder leiding van Marc Justaert, verklaard de onderhandelingen daar stop te zetten.

Het is duidelijk dat de heer Justaert sinds het begin van de onderhandelingen een arrogantie te kennen gaf die deze beslissing reeds deed vermoeden.
Waarschijnlijk heeft Marc Justaert de voorwaarden die de BVAS heeft gesteld alvorens de onderhandelingen te starten, niet verteerd.  Op geen enkel ogenblik heeft hij de indruk gegeven een overeenkomst te willen ondertekenen, of in elk geval een andere overeenkomst dan deze die hij zelf voorstelde.

Hij draagt dus de verantwoordelijkheid van deze breuk. Het was zelfs waarschijnlijk zijn bedoeling.  Hij droomt er wellicht van om de artsen via andere middelen dan de onderhandelingen te dwingen.

Dokter Roland LEMYE
Voorzitter
18/12/2007


 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht