Verkiezingsprogramma BVAS: persmededeling dd. 22/03/2010

25.03.2010


BVAS, het schild tegen de staatsgeneeskunde

Zoals bij elke syndicale verkiezing zal het over inkomsten en arbeidsvoorwaarden gaan. Velen beschouwen de artsen als een bevoorrechte klasse. Wij beweren niet het tegendeel, maar het feit dat de jonge assistent artsen onlangs, mét onze steun en tegen de druk van de ziekenhuisbeheerders in, een beperking van de werktijd hebben verkregen, moet men als een sociaal resultaat beschouwen. Zij zullen nog maximaal 72 uur per week werken. Maar hoeveel uren werkten zij dan voordien? Was het niet gevaarlijk voor hen… en voor de patiënten?

Maar afgezien van de categoriale eisen, zijn er de bedreigingen die op ons beroep wegen en waarvan de machthebbers geleidelijk aan de voorrechten, die nochtans absoluut noodzakelijk zijn voor de kwaliteit van de zorgen en de vertrouwensrelatie die de patiënt terecht mag verwachten, ontnemen.

De medische beslissing ligt steeds minder in de handen van de arts. Hij dient aanbevelingen uit te voeren waarvan verondersteld wordt dat ze de goede medische praktijk beschrijven maar die in werkelijkheid op economische redenen berusten.

Een almachtige, geneeskundige en politionele controle ziet toe op de naleving van die aanbevelingen die aldus een impliciete rantsoenering invoeren. De administratieve pesterijen nemen op exponentiële wijze toe en eisen kostbare aandacht en tijd op die de arts aan zijn patiënt kan besteden.

De staatsgeneeskunde zou ons willen degraderen tot de rol van uitvoerders. Het draait wel degelijk rond de opkomst van de staatsgeneeskunde.

Buiten onszelf zijn de patiënten het slachtoffer van een bureaucratische geneeskunde met een verdoken rantsoenering en een steeds moeilijkere toegang tot de innoverende geneesmiddelen.

Niemand ontkent de noodzaak om besparingen te realiseren, maar de door de overheid opgelegde besparingen kosten meestal meer dan dat ze opbrengen.

De inzet van de syndicale verkiezingen is dus een maatschappelijk probleem dat niet enkel de artsen maar ook de patiënten aanbelangt.

Wat is het standpunt van de BVAS ten opzichte van de overheid en andere syndicaten betreffende bedreigingen die op de toekomst van de gezondheidszorg wegen?

Klik hier om het verkiezingsprogramma van BVAS te raadplegen.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht