Tussentijdse rapporten Conferentie eerstelijnsgezondheidszorg: uw mening is van belang

07.10.2010

De Vlaamse Regering wil een strategische visie ontwikkelen over de eerstelijnsgezondheidszorg van de 21ste eeuw. Daarom zijn 6 werkgroepen opgestart waarin de Vlaamse overheid, de organisaties van zorgverstrekkers en de vertegenwoordigers van de patiënten met elkaar in dialoog gaan. Deze werkgroepen zullen in december 2010 uitmonden in een conferentie eerstelijnsgezondheidszorg, georganiseerd door Vlaams minister Volksgezondheid, Jo Vandeurzen. Tijdens die conferentie zal een gezamenlijke visie worden gegeven op de positionering en de opdrachten van de eerstelijnsgezondheidszorg van waaruit een gedragen beleid kan worden opgebouwd. De conferentie zal dus leiden tot een visie die het toekomstige Vlaams beleid in de eerstelijnsgezondheidszorg zal vormen. 2 doelstellingen worden hier voorop gesteld: de verbetering van de kwaliteit van de eerstelijnsgezondheidszorg voor de patiënten door een betere en meer professionele samenwerking tussen de verschillende zorgverstrekkers en een betere garantie van de kwaliteit van leven en werken van de zorgverleners door de samenwerking te ondersteunen en te faciliteren, en ze zo te organiseren dat de administratieve lasten voor alle betrokkenen worden verlaagd.

Na het bijeenbrengen van een groot aantal invalshoeken, ideeën en discussiepunten, hebben de 6 werkgroepen elk een tussentijds rapport ingediend bij de minister.

Wij vernemen graag UW mening hierover.
Gedurende de zomermaanden geven wij u graag de tijd om deze rapporten door te nemen en uw visie kenbaar te maken. U kan ons uw opinie doormailen naar info@vlaamsartsensyndicaat.be of eventueel per post overmaken aan: Vlaams Artsensyndicaat vzw, Korte Lozanastraat 20-26, 2018 Antwerpen.

U vindt hieronder de 6 tussentijdse rapporten en de visietekst van het Vlaams patiëntenplatform:



Welke werkgroepen hebben deze tussentijdse rapporten samengesteld?
De werkgroep Positionering van de eerstelijnsgezondheidszorg buigt zich over de vraag welke positie de eerstelijnsgezondheidszorg in het komende decennium in Vlaanderen moet innemen. Welke ontwikkelingen op het niveau van kennis, technologie, ziektebeelden en organisatie van de gezondheidszorg zullen een impact hebben op de eerstelijnsgezondheidszorg?
De werkgroep ICT-ontwikkeling gaat na hoe de overheid de ICT-ontwikkelingen in de eerstelijnspraktijken zinvol en doelmatig kan ondersteunen op een manier dat de patiënt, de zorgverstrekker en de overheid er het meest baat bij hebben.
De werkgroep Samenwerking tussen zorgverstrekkers legt zich toe op het zoeken naar de gewenste ontwikkeling van samenwerking tussen zorgverstrekkers in de eerstelijnsgezondheidszorg om een optimale kwaliteit van zorgverlening te verkrijgen. Welke praktijkvormen kunnen door de Vlaamse overheid worden ondersteund en op welke wijze kan de Vlaamse overheid haar steun best omzetten in concrete maatregelen?
De vierde werkgroep denkt na over de rol in de preventieve gezondheidszorg die de eerstelijnszorgverstrekker kan spelen en hoe die zorg het best kan worden gevaloriseerd.
Verder heeft de vijfde werkgroep als doel na te gaan hoe de Vlaamse overheid een mogelijk tekort aan eerstelijnszorgverleners kan aanpakken en voorkomen. Er wordt ook aandacht besteed aan de mogelijke rollen die de beroepsverenigingen hierin kunnen opnemen.
Tenslotte gaat de werkgroep De plaats van geestelijke gezondheidszorg op zoek naar de rol die de geestelijke gezondheidszorg kan spelen binnen de eerstelijnsgezondheidszorg. Er wordt getracht om het aanbod aan zorgaanbieders uit de geestelijke gezondheidszorg binnen de eerstelijnsgezondheidszorg in kaart te brengen. Daarbij wordt er uiteraard ook nagedacht over mogelijke oplossingen voor de knelpunten en wordt er stil gestaan bij mogelijke manieren om de toegankelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg binnen de eerstelijnsgezondheidszorg te verhogen.

Gespreksplatformen
De input en ideeën die vanuit de debatten met het werkveld opborrelen, worden verzameld via gespreksplatformen. De SEL's organiseren een gespreksplatform per provincie en een voor Brussel, die zullen plaatsvinden in de tweede helft van september en begin oktober. Zo is er tijdens de zomermaanden tijd voor reflectie en inspiratie.
De data en de locaties van deze gespreksplatformen vindt u hier terug.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht