Uiteindelijke publicatie en wijzigingen aan het beschikbaarheidshonorarium (BS 11/02/2011)

16.02.2011

Naar aanleiding van een verzoekschrift tot vernietiging van het koninklijk besluit van 29 april 2008 tot vaststelling van de voorwaarden en de nadere regels overeenkomstig dewelke de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen een beschikbaarheidshonorarium betaalt voor de geneesheren die beschikbaar zijn voor de door een ziekenhuis georganiseerde wachtdiensten, heeft de Raad van State op 16 december 2009 een arrest geveld waarmee artikel 3 wordt vernietigd. In dat artikel waren de specialismen opgesomd die recht gaven op het beschikbaarheidhonorarium. De Raad van State oordeelde dat de beperking tot 11 specialismen niet conform was met de wetgeving, aangezien zij een ander specialisme uitsloot, terwijl de uitsluiting van dat specialisme op de lijst niet op een objectief criterium berustte.

Op de vergadering van de Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen van 8 maart 2010 werd er een consensus bereikt over het principe omtrent de beschikbaarheidshonoraria.
De lijst van de artsen die in aanmerking komen voor deze vergoeding wordt uitgebreid naar al de houders van beroepstitels die ressorteren onder één van de basisdisciplines zoals bedoeld in artikel 1 van het K.B. van 25 november 1991 houdende de lijst van de bijzondere beroepstitels voorbehouden aan de beoefenaars van de geneeskunde. Dit heeft dan wel tot gevolg dat het beschikbare budget nu moet gedeeld worden door een groter aantal specialismen.

De Heer De Cock, administrateur-generaal van het RIZIV en voorzitter van de Nationale commissie artsen –ziekenfondsen, gaf ons eerst weinig hoop aangaande de publicatie van het besluit omdat het kabinet oordeelde dat het niet onder de lopende zaken zou ressorteren. De BVAS heeft bleef quasi
elke vergadering van het Verzekeringscomité (in aanwezigheid van de regeringscommissarissen) alsook in de medico-mut aandringen op de publicatie.
Het KB van 03.02.2011 werd uiteindelijk in het Belgisch Staatsblad  van 11.02.2011 gepubliceerd.

Als gevolg van deze wijziging kunnen 34 bijzondere beroepstitels recht uitoefenen op deze beschikbaarheidshonoraria, op voorwaarde dat er aan een daadwerkelijke beschikbaarheid is voldaan in het raam van een wachtdienst in een ziekenhuis.

Er werden wel enkele beperkingen opgenomen. Indien een geneesheer-specialist gedurende een wettelijke feestdag of een weekend tegelijkertijd beschikbaar is voor meerdere specialismen, dan kan deze beschikbaarheid slechts onder één bijzondere beroepstitel worden meegedeeld. Deze forfaitaire honoraria zijn daarenboven verschuldigd per bijzondere beroepstitel, ongeacht het aantal geneesheren-specialisten dat heeft deelgenomen aan de beschikbaarheidsregeling voor dat specialisme. Tot slot werd een beperking opgenomen tot een maximum van 11 forfaitaire honoraria die door het Riziv worden betaald aan eenzelfde ziekenhuis of Medische raad voor eenzelfde weekend of feestdag.
Gelet op deze beperkingen, zal over de verdeling van de honoraria tussen de verschillende geneesheren-specialisten die daadwerkelijk beschikbaar waren in het kader van de wachtdienst in het ziekenhuis, binnen het ziekenhuis in vele gevallen een regeling uitgewerkt moeten worden (bvb. indien meer dan 11 bijzondere beroepstitels of indien meerdere specialisten binnen één bijzondere beroepstitel op eenzelfde weekend of feestdag beschikbaar waren).

Let wel: het is wel degelijk de bedoeling dat deze forfaitaire honoraria ook daadwerkelijk worden uitbetaald aan de van wacht zijnde artsen. Het gewijzigde KB stelt immers dat de hoofdgeneesheer erover “waakt” dat de volledige forfaitaire beschikbaarheidshonoraria worden doorgestort aan de geneesheren-specialisten welke werden meegedeeld aan het RIZIV. Hiermee wil men nogmaals uitdrukkelijk beklemtonen dat de honoraria toekomen aan de artsen die effectief hebben ingestaan voor de wacht, zoals de BVAS steeds heeft geëist.

Klik hier om de gecoördineerde versie van het KB van 29 april 2008 tot vaststelling van de voorwaarden en de nadere regels overeenkomstig dewelke de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen een beschikbaarheidshonorarium betaalt voor de geneesheren die beschikbaar zijn voor de door een ziekenhuis georganiseerde wachtdiensten te raadplegen.




 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht