VAS-Seminarie “De arts – beroepsgeheim en discretieplicht” (22 oktober 2011) (persbericht dd. 28/09/2011)

28.09.2011

De geheimhoudingsplicht van een arts speelt een belangrijke rol en vormt de onderbouw van de noodzakelijke vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt. Deze geheimhouding van mededelingen aan een arts wordt zo belangrijk geacht dat hem een strafrechtelijk gesanctioneerde geheimhoudingsplicht wordt opgelegd. Maar in de praktijk blijkt de verplichting vaak onder druk te komen, o.m. ingeval van overlijden van de patiënt en n.a.v. fiscale controles t.o.v. de arts. Twee situaties waarin de arts vaak twijfelt om zich de juiste draagwijdte van zijn beroepsgeheim gestalte te geven.

In het VAS-seminar “De arts – beroepsgeheim en discretieplicht” wordt op deze thematiek grondig en oplossingsgericht ingegaan door 2 specialisten terzake. Het seminar vindt plaats op zaterdag 22 oktober van 9u30 tot 12u30 te Antwerpen (gebouw Alaska, Jan Van Gentstraat 1).

Thema’s en vragen die ondermeer uitgebreid aan bod zullen komen zijn:

Dr. Lieven Wostyn (SZ Roeselare)
Ondanks het feit dat het (onrechtstreeks) inzagerecht in een patiëntendossier na het overlijden van de patiënt duidelijk werd gedefinieerd in de wet van 22 augustus 2002, blijven vele artsen en andere beroepsbeoefenaars met vragen zitten omtrent het overmaken van medische gegevens aan derden na het overlijden van de patiënt. In de praktijk kunnen zich immers verschillende problemen voordoen: bij vragen van verzekeraars, getuigenis in rechte (politieverhoor), testamentaire betwistingen,…

Niet alleen als arts, maar ook als voorzitter van de provinciale raad van de Orde van geneesheren van West-Vlaanderen (2003-2009) werd Dr. Lieven Wostyn
veelvuldig met de delicate aspecten rond medische gegevens na overlijden geconfronteerd. Zijn masterproef in de rechten handelde over dit thema en werd uitgebracht als boek “Het overmaken van medische gegevens na het overlijden van de patiënt”. Als geen ander weet hij deze moeilijke materie dan ook op een verhelderende wijze toe te lichten.

Dhr. Dirk Coudijzer (Alaska-Antwerpen)
In welke mate kan het beroepsgeheim wijken voor de bevelen van een belastingbestuur?
Het beroepsgeheim van de arts belet de fiscus niet om een fiscaal onderzoek te voeren. Dergelijk onderzoek kan maar gevoerd worden mits eerbieding van dit beroepsgeheim.

  • Strafrechtelijk gesanctioneerd beroepsgeheim
  • Fiscale visitatie
    › Toegang tot de beroepslokalen
    › Voorleggen van patiëntengegevens
  • Fiscale schriftelijke vragen
  • Vragen om inlichtingen aan derden: RIZIV
  • Tussenkomst tuchtrechtelijke overheid
  • Rechtsmiddelen?




Meer info en inschrijving?
Artsen geïnteresseerd in bovenstaande thema’s kunnen zich gratis inschrijven (de plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij!). Voorafgaande inschrijving is wel verplicht.

Meer informatie vindt u hier.


Accreditering is aangevraagd binnen Ethiek en Economie.

Inschrijven button
Klik hier om u online in te schrijven !


Contactpersoon: Evelyne.paniez@vlaamsartsensyndicaat.be , 03/238.98.60


 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht