Meldingsplicht voor risicovolle medische praktijken

27.12.2012


Het decreet tot verplichte melding van risicovolle praktijken, dat op 1 september 2012 in werking is getreden, stelt dat de verantwoordelijke van elke private praktijk of privékliniek buiten een erkend ziekenhuis moet melden welke risicovolle medische ingrepen er worden uitgevoerd in zijn of haar praktijk. We lichten dit even toe.


Wat moet begrepen worden onder een “risicovolle medische ingreep”?
Wie heeft meldingsplicht?
Hoe moet u als verantwoordelijke van een privékliniek een dergelijke ingreep melden?
Wanneer moet u een dergelijke ingreep melden?
Waarom vraagt de overheid om deze risicovolle medische ingrepen te melden?



Wat moet begrepen worden onder een “risicovolle medische ingreep”?
Het betreft elke invasieve, chirurgische of medische procedure met diagnostisch, therapeutisch of esthetisch doel, waarbij minstens één van de volgende zaken van toepassing zijn:

  • De procedure wordt noodzakelijkerwijze uitgevoerd onder algemene anesthesie, majeure conductie-anesthesie of diepe sedatie;
  • De procedure vereist een verlengd medisch of verpleegkundig toezicht van verschillende uren nadat de procedure beëindigd is.


Wie heeft meldingsplicht?
De verantwoordelijke van elke private praktijk of privékliniek in Vlaanderen waar risicovolle medische ingrepen gebeuren, heeft meldingsplicht. Dat kan een natuurlijke persoon of rechtspersoon zijn die juridisch of feitelijk verantwoordelijk is voor die instelling. Het kan een individuele zorgprofessional zijn in geval van een solopraktijk of de persoon die de verantwoordelijkheid draagt voor de private praktijk of privékliniek waar meerdere zorgprofessionals actief zijn.
Private praktijken of privéklinieken zijn niet erkende praktijken of klinieken, bijvoorbeeld klinieken voor esthetische chirurgie.
De meldingsplicht geldt ook voor buitenlandse artsen die de verantwoordelijkheid dragen voor een instelling in Vlaanderen waar risicovolle medische praktijken worden gesteld.


Hoe moet u als verantwoordelijke van een privékliniek een dergelijke ingreep melden?
U kan de risicovolle medische ingrepen vanaf 15 oktober 2012 via de website van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (www.zorg-en-gezondheid.be/risicovollepraktijken/) melden. Hiervoor moet u melden welke types van risicovolle medische ingrepen er uitgevoerd worden. Het is dus niet de bedoeling dat elke individuele ingreep zou worden gemeld.
Verder moet u het volgende melden:
1. Wie de risicovolle medische praktijk(en) stelt.
2.
Om welke risicovolle medische praktijk(en) of procedures het gaat.
3. Onder welke omstandigheden de risicovolle medische praktijken worden gesteld en welke maatregelen zijn genomen om de kwaliteit van zorg en de veiligheid van de patiënt te waarborgen.


Wanneer moet u een dergelijke ingreep melden?
De melding moet gebeuren binnen 3 maanden na de dag dat dit type van risicovolle medische handeling voor het eerst werd gesteld. Vanaf 15 oktober 2012 kan u via de online toepassing op de website van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (www.zorg-en-gezondheid.be/risicovollepraktijken/) de risicovolle medische ingrepen melden. U krijgt vanaf dan nog 3 maanden de tijd om risicovolle praktijken te melden die tussen 1 september 2012 en 15 oktober 2012 in uw privépraktijk gebeurd zijn. Voor deze laatste ingrepen heeft u dus met andere woorden tot 15 januari 2013 de tijd om ze te melden.
Om de 2 jaar vraagt het Agentschap Zorg en Gezondheid een update van de meldingen. Elke verantwoordelijke die een melding deed, zal daarvoor tijdig een herinneringsmail krijgen.


Waarom vraagt de overheid om deze risicovolle medische ingrepen te melden?
De overheid gebruikt de meldingsplicht om de risicovolle medische praktijken in kaart te brengen en te evalueren. De informatie wordt doorgestuurd naar de Orde van Geneesheren. Het melden van de ingrepen moet de verantwoordelijken van de private praktijken of privéklinieken en de zorgprofessionals ook aan het denken zetten over de kwaliteit en de veiligheid van hun praktijkvoering en hen stimuleren om daar continu aan te werken. De meldingen vallen onder de wetgeving op de openbaarheid van bestuur en kunnen dus op elk moment door iedereen opgevraagd worden.


Indien u vragen heeft of problemen bij het melden, kunt u via mail (risicovolle-medische-praktijken@wvg.vlaanderen.be) terecht bij de helpdesk van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.


Uiteraard kan u met uw vragen ook via mail (info@vlaamsartsensyndicaat.be) of telefonisch op het nummer 03/238.98.60 bij ons terecht.



Het Vlaams decreet van 22/06/2012 houdende verplichte melding van risicovolle medische praktijken (1) (BS 20/07/2012) kan u hier raadplegen.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht