Eindelijk LOK-financiering (28/12/2012)

11.04.2013

We willen u erop wijzen dat het eventueel niet recht hebben op de LOK-financiering wegens het te laat doorgeven van de aanwezigheden de accreditering van de individuele leden NIET in gevaar brengt.

In het Belgisch Staatsblad van 28 december 2012 is het langverwachte KB gepubliceerd dat in de financiering van de lokale kwaliteitsgroepen voorziet.

Sinds het Akkoord Artsen-Ziekenfondsen van 13 december 2010 zijn externe financiering of sponsoring van LOK-vergaderingen verboden. Daartegenover stond dan wel een tussenkomst van het RIZIV in de werkingskosten van LOK’s. Deze beloofde financiering liet op zich wachten, maar is intussen retroactief geldig voor de LOK-vergaderingen vanaf het jaar 2011.

De tegemoetkoming van 200 euro per vergadering met een maximum van 4 tussenkomsten per jaar is afhankelijk van drie voorwaarden:

  • Per kalenderjaar dient de LOK-groep minstens 4 vergaderingen te organiseren waaraan telkens minimaal 3 leden moeten hebben deelgenomen;
  • De datum, het onderwerp en de deelnames aan deze vergaderingen moeten binnen de vastgestelde termijn aan de Dienst voor geneeskundige verzorging van het RIZIV worden meegedeeld via de online webtoepassing;
  • De LOK-groep mag tenslotte geen tegemoetkoming hebben ontvangen van de farmaceutische industrie of enige andere sponsor die een belangenconflict zou kunnen veroorzaken.

Voor de LOK-vergaderingen die in 2011 hebben plaatsgevonden, zal het totale bedrag van deze tussenkomst ten laatste in juni 2013 worden uitbetaald.

Fiscale fiche
Fiscaal gezien wordt de LOK als een feitelijke vereniging beschouwd, behalve wat de zeldzame LOK’s betreft die een VZW-vorm aannamen en die dus onder de VZW-wetgeving vallen.

De verantwoordelijke van de LOK-groep zal op zijn naam van het RIZIV een individuele fiscale fiche 281.50 ontvangen voor het volledige bedrag van de door het RIZIV toegekende tegemoetkoming. Het RIZIV moet in vak 5 van die fiche aanduiden dat de verkrijger niet de LOK-verantwoordelijke persoonlijk is maar de LOK in zijn geheel als feitelijke vereniging. De LOK zal een mini-boekhouding moeten bijhouden om de gedane werkingskosten te verantwoorden. Met een bedrag van maximum 4 x 200 euro per jaar zal de RIZIV-tussenkomst normaliter lager liggen dan de werkingskosten van de LOK zodat er aan de individuele leden van de LOK geen baten zullen kunnen worden uitbetaald. Indien de LOK-groep een VZW is, zal de fiscale fiche uiteraard op naam van de VZW worden opgesteld.

U kan hier de brief van de FOD Financiën mbt de LOK-financiering raadplegen.

Verbod sponsoring
In een antwoord op een parlementaire vraag d.d. 25.07.2012 van collega Catherine Fonck, volksvertegenwoordiger cdH, antwoordde minister Onkelinx dat het doel van dit KB is: “de LOK’s financieel onafhankelijk te maken van de farmaceutische industrie of andere sponsors”.
In haar antwoord specifieert minister Onkelinx verder “dat elke financiering van de LOK’ s door de
farmaceutische industrie of een andere sponsor wordt verboden, ongeacht of de LOK al dan niet een beroep doet op de financiering van het RIZIV. Ingeval een LOK dit principe niet zou naleven, kunnen de activiteiten niet in aanmerking worden genomen voor de accreditering”.

U kan het KB van 12 december 2012 tot instelling van een financiering voor lokale kwaliteitsgroepen (BS 27/12/2012) hier raadplegen.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht