De mutualiteiten plaatsen hun pionnen

12.06.2014

Programmawet na programmawet verkrijgen de mutualiteiten nieuwe prerogatieven die hun macht versterken:

- Controle van: medische activiteit, honoraria, facturatie, budget en naleving van akkoorden. Ze kunnen naar de rechtbank stappen zonder de toestemming van patiënten.

- Ook de controle over de patiënten omdat ze hun aandoeningen kennen. De mutualiteiten kunnen de patiënten aanschrijven, hen “adviseren”, het gebruik van generieken aanmoedigen en hen ontmoedigen om dure geneesmiddelen in te nemen, ja, hen zelfs verbieden die medicijnen te nemen (Hoofdstuk IV).

Toch doen de mutualiteiten zich voor als het syndicaat van patiënten. Zonder twijfel een efficiënter syndicaat dan de arbeidersvakbonden want de mutualiteiten beschikken over politieke connecties die hen ter beschikking staan. Men kan zich terecht afvragen over ze de belangen van de bij hen aangesloten patiënten verdedigen. Zij geven eerder de indruk dat ze hun eigen belangen verdedigen, en wel met alle mogelijke middelen.

Informatie is macht. De mutualiteiten proberen toegang te krijgen tot alle gegevens waarover ze nog niet beschikken. Op RIZIV-niveau kregen ze dit bijna voor elkaar. Bij de FOD Volksgezondheid zitten ze op het goede spoor. Terwijl ze nu toch bezig zijn, waarom dan ook geen toegang tot de fiscale gegevens? Zou de informatie over de tarificatiegegevens van alle artsen daar niet als verleidelijk  wisselgeld kunnen voor dienen? Ook al zweren de mutualiteiten, hand op het hart, dat ze geen fiscale controleurs zijn. Tijdens de ronde tafel “Zorguitstel”, georganiseerd door het RIZIV en Dokters van de Wereld, werd gevraagd om over de volgende vraag te stemmen: “Kan u zich vinden in het opheffen van het bescherming van de persoonlijke levenssfeer om mutualiteiten toegang te verlenen tot fiscale aangiften, om beter te kunnen berekenen wie op wat recht heeft?”. Tweederde van de aanwezigen stak een groene kaart op.

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) is niet tegen de maximumfactuur en niet tegen de voorkeursterugbetalingen zoals die al bestaan. De mutualiteiten hebben hiervoor geen toegang tot de fiscale gegevens nodig. De fiscus kan zelf de categorieën bepalen en deze aan de mutualiteiten mededelen met de bedoeling de terugbetalingen te kunnen vaststellen.

Eens te meer kan hun gulzigheid om de privacy van de hele bevolking te schenden de machtswellust van de mutualiteiten maar moeilijk verbergen. Noch de patiënten, noch de artsen kunnen deze evolutie goedkeuren.

Dr. Roland Lemye
Voorzitter BVAS

 

Voor meer informatie over dit persbericht:
David Desmet, communicatieverantwoordelijke BVAS, attaché van de voorzitter
david.desmet@absym-bvas.be, 0491/233.000

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht