Akkoord 2013-2014 loopt ten einde

19.12.2014

Het huidig akkoord artsen-ziekenfondsen werd afgesloten voor de duur van 2 jaar en eindigt op 31 december 2014. De onderhandelingen in de Medicomut voor een nieuw akkoord zijn volop aan de gang. Indien er een nieuw akkoord wordt gesloten, heeft u 30 dagen de tijd na publicatie van het akkoord in het Belgisch Staatsblad om via een aangetekend schrijven uw weigering om toe te treden bekend te maken. Doet u dit niet, wordt u geacht zich te conventioneren voor uw volledige praktijk.

Dit uiteraard in de veronderstelling dat er een akkoord wordt afgesloten. Wat indien er voor het einde van het jaar geen nieuw akkoord artsen-ziekenfondsen zal worden ondertekend?  Wat betekent dit nu voor het aanrekenen van uw honoraria? Welke tarieven mag, kan of moet u vragen vanaf 1 januari? Ook wanneer er een akkoord wordt gesloten, dient u te weten welke tarieven u mag aanrekenen tot de inwerkingtreding van dit nieuwe akkoord.

In beginsel bepalen artsen vanaf 1 januari 2015 in dat geval “vrij het bedrag van hun honoraria”, uiteraard rekening houdend met de deontologische bepalingen terzake.

In beginsel, want er zijn een aantal wettelijke uitzonderingen voorzien. Zo bijvoorbeeld voor verstrekkingen verleend in het raam van een georganiseerde wachtdienst. Ook binnen de ziekenhuiswet worden er een aantal uitzonderingen op het vragen van vrije honoraria opgenomen voor wat betreft gehospitaliseerde patiënten (bvb enkel op eenpersoonsoonskamers voor gehospitaliseerde patiënten). De mogelijkheid om vrije honoraria te vragen is voor ziekenhuisgeneesheren bovendien afhankelijk van het bestaan en het respecteren van maximumtarieven in de algemene regeling van het desbetreffende ziekenhuis. Deze wettelijke uitzonderingen gelden ook wanneer er wel een akkoord artsen-ziekenfondsen van kracht is, dus dit is op zich niets nieuws.

In beginsel, want vanaf 1 januari 2013 geldt de regel dat wanneer een nieuw akkoord wordt afgesloten en dit akkoord  de periode dekt die onmiddellijk volgt op een akkoord dat is verstreken, de artsen voor wat hun toetreding of weigering tot toetreding betreft, de situatie behouden waarin zij zich bevonden op de laatste dag van dat akkoord dat is verstreken, ofwel tot de dag waarop zij hun weigering tot toetreding tot het nieuwe akkoord betekenen, ofwel tot de dag waarop zij worden geacht te zijn toegetreden tot het nieuwe akkoord. Kortom, artsen die momenteel geconventioneerd zijn maar zich willen deconventioneren voor het nieuwe akkoord, zullen ook na 1 januari hun honoraria niet vrij kunnen bepalen. Pas op het moment dat hun weigering tot toetreding betekend is, kunnen zij vrije honoraria aanrekenen. 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht