Welke standpunten hebben de politieke partijen over de gezondheidszorg?

U vindt hier een korte samenvatting van de verschillende verkiezingsprogramma's rond gezondheidszorg.

cd&v
Groen
N-VA
Open Vld
PVDA
Vlaams Belang
Vooruit

cd&v

De standpunten van cd&v zien er als volgt uit:

  • Er dient een overgang te komen naar een financieringsmodel voor de gezondheidszorg dat meer nadruk legt op preventie. Dit model zou een vast bedrag per patiënt voorzien voor een compleet geïntegreerd zorgtraject, los van de uitgevoerde prestaties, met specifieke gezondheidsdoelstellingen als uitgangspunt.

  • Het chronisch statuut en chronisch forfait moeten verder worden verruimd naar personen met een ernstige psychiatrische aandoening, want vandaag bestaan er nog drempels die ervoor zorgen dat amper 31% van deze doelgroep een beroep kan doen op het statuut.

  • De derdebetalersregeling moet verplicht worden bij huisarts, tandarts, kinesist en logopedist. Door het systeem van elektronisch voorschrijven en attesteren moet daarom uitgebreid worden naar alle gezondheidszorgberoepen.

  • Om toegang tot de zorg voor iedereen te garanderen, zetten we in op een verdere uitbouw van de maximumfactuur. De combinatie van derdebetalersregeling en maximumfactuur maakt dat de middelen terechtkomen waar ze het meest nodig zijn.

  • We trekken de inkomensgrens van de verhoogde tegemoetkoming op en werken met inkomensschijven in plaats van een inkomensplafond.

  • Ereloonsupplementen beperken de betaalbaarheid van gezondheidszorg. Daarom moeten alle zorgverleners zich volledig conventioneren. Deconventionering moet de uitzondering worden. Voor wie toch nog ereloonsupplementen kan aanrekenen, moet gewerkt worden met een plafonnering.

  • De regel dat patiënten 25% minder krijgen terugbetaald wanneer ze gebruik maken van een niet-
    geconventionneerde kinesist, vroedvrouw of paramedicus, moet worden afgeschaft. Een patiënt mag niet gestraft worden voor de keuze van de zorgverlener om zich al dan niet te conventioneren.

  • We moeten de ongerechtvaardigde verschillen in terugbetaling van medische hulpmiddelen als hoorapparaten en tandzorg op basis van leeftijdsgrenzen wegwerken.

  • We betalen langdurige anticonceptie zoals het spiraaltje voor alle vrouwen, ongeacht hun leeftijd, terug. Ook voor niet langdurige anticonceptie trekken we de leeftijdsgrens voor de tegemoetkoming op van 25 naar 35 jaar, dit om de volledige keuzevrijheid te garanderen. Ook voor mannen moet anticonceptie betaalbaarder worden. Daarbij denken we aan een tegemoetkoming in de prijs van condooms die via de apotheek worden aangekocht.

  • De betaalbaarheid van vruchtbaarheidsbehandelingen moet herbekeken worden zodat mensen die bewust kiezen voor een kind, hier niet financieel voor worden gestraft.

  • De kosten voor opname in een psychiatrisch ziekenhuis zouden moeten worden meegenomen gedurende twee jaar bij de berekening van de maximumfactuur, in plaats van slechts één jaar. Bovendien zouden ook de kosten voor ziekenvervoer tussen ziekenhuizen hierin moeten worden opgenomen.

  • We zetten ons in om excessen in de commercialisering van de zorg tegen te gaan.

  • We streven ernaar dat meer tandartsen volgens de afgesproken tarieven werken, zodat de zorg betaalbaar blijft.

  • We willen dat privépraktijken deel uitmaken van, of op zijn minst structureel samenwerken met erkende zorginstellingen en zich houden aan dezelfde regelgeving.

  • Medische ingrepen met een hoog risico moeten beperkt blijven tot erkende ziekenhuizen of moeten voldoen aan dezelfde strenge kwaliteits- en veiligheidsstandaarden.

  • Er dient een verplichte registratie te komen van de locaties waar artsen ambulante medische ingrepen uitvoeren.

U kan alle standpunten van cd&v hier raadplegen.

terug

Groen

Betreffende zorg heeft Groen volgende standpunten:

  • Voldoende geld voor de zorg. In Vlaanderen voeren we een jaarlijkse groeinorm in voor het welzijnsbudget, zoals die federaal al voor de gezondheidszorg bestaat. Als meer mensen zorg nodig hebben, moeten er ook meer middelen zijn

  • Zorg betaalbaar maken voor iedereen. Dat doen we door enkel remgeld aan te rekenen bij een bezoek aan de dokter en de verhoogde tegemoetkoming automatisch toe te kennen

  • De persoonlijke bijdrage in onze gezondheidszorg is aanzienlijk in vergelijking met het buitenland. Voor heel wat zorg moet je eerst het hele bedrag voorschieten en krijg je pas nadien de tussenkomst van het ziekenfonds teruggestort. Dat is een onnodige drempel die we kunnen wegwerken door de derdebetalersregel te veralgemenen: je betaalt dan enkel het remgeld en je zorgverstrekker factureert zelf de tussenkomst aan de mutualiteit.

  • Er komt een inkomensgebonden bijdrage aan de Vlaamse zorgverzekering.

  • Als je een lager inkomen hebt, kan je van verhoogde tegemoetkoming genieten en betaal je minder remgeld. Dat moet je echter soms zelf aanvragen, terwijl veel mensen zich er niet bewust van zijn dat ze daar recht op hebben. We doen samen met de mutualiteiten het nodige om de het recht op verhoogde tegemoetkoming automatisch toe te kennen.

  • We maken het opnieuw interessant voor gezondheidsberoepen zoals kinesitherapeuten, tandartsen, logopedisten en oogartsen om de tarievenovereenkomsten te ondertekenen. Zo zorgen we voor meer tariefzekerheid voor wie zorg nodig heeft. Iedereen moet in elk stadium van zijn zorgtraject vrij kunnen kiezen voor een geconventioneerde arts die bij zo'n overeenkomst aangesloten is. Elk ziekenhuis moet daar dus in voorzien. Ereloonsupplementen schaffen we af voor noodzakelijke ingrepen en basiszorgen. Tegelijk hervormen we de ziekenhuisfinanciering.

  • Er komt ook een opstartbudget voor wijkgezondheidscentra en een financiële aanmoediging voor artsen en andere zorgverleners om zich te verenigen. We bouwen gemengde vergoeding voor klassieke huisartspraktijken en multidisciplinaire samenwerkingsverbanden verder uit.

  • Commercialisering heeft geen plaats in de zorg. Samen zorgen we solidair voor iedereen zonder daar profijt uit te slaan. Betaalbare zorg is een voorwaarde voor zorgzekerheid. Niemand mag uit de boot vallen. Aan het doorsluizen van gemeenschapsmiddelen en de eigen bijdrage van de bewoners van woonzorgcentra naar vastgoedvennootschappen stellen we paal en perk.

Het volledige verkiezingsprogramma van Groen kan u hier raadplegen.

terug

N-VA

N-VA ziet het m.b.t. de gezondheidszorg als volgt:

  • N-VA wil een systeem uitwerken waarbij de patiënt snel terecht kan bij een arts die op basis van prestaties op een correcte manier vergoed wordt door de overheid. Op die manier zullen de nodige supplementen automatisch zakken.

  • We behouden het principe van de groeinorm binnen de federale gezondheidszorg om in te kunnen spelen op toekomstige noden binnen de sector en stemmen deze beter af op de economische draagkracht.

  • Die groeinorm gekoppeld met efficiëntiewinsten binnen het bestaande budget zullen ervoor zorgen dat er voldoende budgettaire ruimte is om de noden in de gezondheidszorg op te vangen.

  • Informatie rond sociale rechten zoals verhoogde tegemoetkoming wordt maximaal gecentraliseerd en kenbaar gemaakt. Burgers die in aanmerking komen voor een sociaal recht worden actief aangeschreven door de (lokale) overheid met alle informatie over hoe ze een aanvraag kunnen opstarten. Maatregelen moeten immers terecht komen bij de doelgroep die er echt nood aan heeft. Het uiteindelijke doel van ondersteuning is immers dat ze burgers emancipeert en alle kansen geeft om zichzelf uit de financieel precaire situatie te trekken.

  • We werken een beleid uit dat iedereen meeneemt en schrappen overal waar mogelijk leeftijdsgrenzen voor terugbetalingen en tegemoetkomingen aan patiënten in de zorg. De zorgnood van patiënten moet primeren boven de leeftijd.

  • We actualiseren de tarieven voor onderzoeken en behandelingen (nomenclatuur) in samenspraak met de beroepsgroepen, zodat elke zorgverlener een correcte verloning krijgt, ongeacht of ze een intellectuele of een technische  verstrekking uitvoeren. De actualisatie van de nomenclatuur zal vervolgens op regelmatige basis en stelselmatig worden herhaald, zodat de tarieven en de terugbetaling altijd de actuele situatie op het terrein volgen. Daarbij wordt er gewerkt in een gesloten budget per discipline, zodat de kosten voor de gemeenschap onder controle blijven. Dat zal ertoe leiden dat meer zorgverstrekkers zich kunnen houden aan deze tarieven (conventie), waardoor er minder supplementen nodig zullen zijn. Zolang er geen correcte tarieven bestaan voor behandelingen of onderzoeken, kan er geen sprake zijn van een afschaffing van supplementen voor personen met een verhoogde tegemoetkoming. Op die manier creëer je immers zorg aan twee snelheden, waarbij enkel de gegoeden toegang hebben tot bepaalde zorg.

  • We schaffen de “25 procent-regel” bij kinesisten en andere zorgverstrekkers af. Deze stelt dat een patiënt 25 procent minder van de overheid terugbetaald krijgt als de zorgverstrekker niet geconventioneerd is. Voor de N-VA is dat niet te  verantwoorden en we maken er dan ook onmiddellijk komaf mee.

  • We werken een nieuw farmaceutisch meerjarenplan uit, waarbij er een evenwicht gezocht wordt tussen snelle toegang voor de patiënt en een terugbetalingsbeleid dat gebaseerd is op wetenschappelijk en gezondheidseconomisch bewijs. We zorgen evenzeer voor maximale transparantie over de kostprijs van medicijnen zonder het systeem van de vertrouwelijke contracten overboord te gooien.

Het volledige verkiezingsprogramma van N-VA kan u hier raadplegen.

terug

Open Vld

Volgende standpunten verdedigt Open VLD met de volgende verkiezingen:

  • Open Vld bespaart op overhead om burgers betere gezondheidszorg te geven. Burgers hebben recht op goede gezondheidszorg. Dat kost heel veel geld, dus moeten we zorgen dat middelen correct worden ingezet. Misbruiken, ondoelmatige zorg, en te veel structuren slorpen middelen op die beter rechtstreeks de patiënt te goede komen. We voegen administraties samen en besparen zo op overhead en zetten in op interdisciplinaire besparingsvoorstellen. We stemmen de financiering van de mutualiteiten af op hun profilering als gezondheidsfondsen.

  • Voor de eerstelijnszorgverlening wordt een langetermijnvisie en -financiering uitgewerkt. Eerder dan te gaan voor gratis gezondheidszorg willen wij bepaalde gezondheidskosten dekken die tot nog toe niet of onvoldoende werden terugbetaald zoals diagnostiek geestelijke gezondheidsproblemen en van leerstoornissen bij kinderen en volwassenen, en opname in de maximumfactuur van de kosten van een verblijf in psychiatrisch ziekenhuis na 1 jaar. We behouden de verhoogde tegemoetkoming, maar behouden die voor voor mensen die het echt nodig hebben.

  • De verschillende zorgbudgetten worden geïntegreerd in een Vlaams zorgbudget. We werken voor de verschillende sectoren met het systeem van de persoonsvolgende financiering waarbij de hoogte van het budget wordt bepaald in functie van de noden van het individu, en werken maximaal met doelregelgeving waarin actoren meer vrijheid krijgen in de besteding van de middelen, maar wel worden geresponsabiliseerd op basis van outcome op vlak van kwaliteit van zorg, efficiëntie en innovatie.

Het volledige verkiezingsprogramma van Open Vld kan u hier raadplegen.

terug

PVDA

De standpunten van PVDA zijn:

  • PVDA zet zich in voor een betaalbare zorg voor iedereen. Dit willen we bereiken door ereloonsupplementen in eenpersoonskamers af te schaffen, zodat er geen onaangename verrassingen op de factuur na een ziekenhuisopname zijn. We streven ernaar dat alle artsen de afgesproken tarieven volgen, om zo dezelfde zorg voor iedereen te garanderen. Daarnaast pleiten we voor een sterke publieke financiering van de zorg, waarbij ziekenhuisfacturen door de ziekteverzekering worden terugbetaald en niet door private verzekeraars. Winstbejag, speculatie en privatisering hebben volgens ons geen plaats in de zorg. We willen een gezondheidszorg waarin niet de financiële middelen van de patiënt, maar de medische noodzaak leidend is.

Het volledige verkiezingsprogramma van PVDA kan u hier raadplegen.

terug

Vlaams Belang

De standpunten rond gezondheidszorg van Vlaams Belang zien er als volgt uit:

  • Vlaams Belang wil een masterplan om de (para)medische beroepen op te waarderen door onder andere betere financiering en een hervorming van de gezondheidszorg

Het volledige verkiezingsprogramma van Vlaams Belang kan u hier raadplegen.

terug

    Vooruit

    • Vooruit garandeert bijkomende investeringen in zorg en gezondheidszorg met een groeinorm van 2,5% bovenop de index en volgt hier de wetenschappelijke evidentie.

    • We voeren een welzijnsbegroting in naar Nieuw-Zeelands model. Zo wordt de begroting afgestemd op de reële zorgnoden in de samenleving en voeren we een efficiënter beleid.

    • Aan de Vlaamse welzijnsbegroting koppelen we een groeinorm die garandeert dat zorgnoden ook in de toekomst gedekt zijn. Vooruit verankert hierbij de expertise vanuit het middenveld

    • Onze zorg wordt gefinancierd door ons allemaal. Het garanderen van betaalbare zorg is dus een plicht van elke zorgverstrekker. Bij de hervorming van het conventiemodel zorgen we dat zorgverstrekkers maximaal bijdragen aan een zorgaanbod aan de wettelijke tarieven. Zo zorgen we dat wie zorg nodig heeft die voor elke discipline binnen redelijke termijn kan krijgen aan de betaalbare wettelijk vastgelegde tarieven.

    • We versterken de maximumfactuur. We schaffen de automatische indexering van de remgeldplafonds af en zorgen er zo voor dat zorg betaalbaar blijft, ook wanneer de inflatie hoog oploopt.

    • Vooruit bouwt de ereloonsupplementen verder af en verbiedt ze in situaties waar patiënten geen keuze hebben (doorverwijzing, noodzakelijke diagnostiek …

    • We maken een einde aan de ondoordachte besparingen in de zorg. Werkingsmiddelen voor zorgaanbieders moeten voldoende hoog zijn om kwalitatieve zorg en dienstverlening te garanderen.

    • Binnen de gezondheidszorg moeten we zorgen dat elke euro goed wordt besteed. We zetten verder in op gepaste zorg. Door onnodige zorg te vermijden maken ze middelen vrij om te investeren in nieuw beleid en zorg die vandaag onvoldoende terugbetaald wordt.

    • Het rigide groeipad voor de gezinszorg wordt verlaten. We vervangen het door een open-end financiering voor erkende zorgaanbieders, zodat iedereen die nood heeft aan gezinszorg daar ook onmiddellijk gebruik van kan maken.

    • We garanderen bovendien dat élke zorgverstrekker naast de tarieven voor de meest gangbare verstrekkingen, ook het moment waarop de wettelijke tarieven worden gevolgd, afficheert in de praktijk en online.

    • Om te vermijden dat je als patiënt moet wachten op een terugbetaling van de ziekteverzekering, veralgemenen we de derdebetalersregeling. We nemen zo een belangrijke financiële drempel weg.

    • We maken brillen, hoorapparaten en mondzorg beter betaalbaar. We sluiten conventies af met opticiens, audiciens en tandartsen en de tandtechnische labo’s om volledig terugbetaalde producten aan te bieden, naar het Franse 100% model.

    • We reguleren daarom de prijzen van brillen, lenzen en hoorapparaten, maar ook van beugels, kronen en bruggen. We herzien verder beperkende leeftijdsgrenzen in de tand- en mondzorg.

    • Betaalbare zorg is essentieel. We verstrengen de controle op de prijszetting in de zorgsector. We verbieden dat geld bestemd voor zorg uit de zorg wegstroomt naar aandeelhouders. Want winstbejag en zorg gaan niet samen.

    • Analoog met de prijsregulering in de ouderenzorg werken we ook een financieel controlemechanisme uit voor hulpmiddelen, medische assistentiematerialen en implantaten. Woekerwinsten op deze essentiële zaken zijn eveneens ongehoord.

    Het volledige verkiezingsprogramma van Vooruit kan u hier raadplegen.

    terug

     
     
    Deel dit bericht: 
    Deel dit bericht

    Lid worden

    Hier vindt u alles wat uw lidmaatschap bij het Vlaams Artsensyndicaat inhoudt.

    Ontdek hier uw lidmaatschap.