Kostenstijging in radiologie: een noodzakelijke investering in innovatie en patiëntenzorg

02.09.2024
BVAS

De kosten van de radiologische onderzoekingen zijn in België tussen 2013 en 2022 met 29,26% gestegen, schrijft de Standaard op 29 augustus 2024, terwijl het aantal scans maar met 7,90% gestegen is. Deze cijfers verdienen enige kadering en nuance.

In dezelfde tijd steeg ook het Budget Financiële Middelen met 29,43%. Het budget financiële middelen is het budget dat de ziekenhuizen voor hun werking krijgen van de overheid. Het aantal ziekenhuisbedden en het aantal ziekenhuizen namen, over dezelfde periode, gevoelig af, terwijl toch aan meer patiënten zorg kon verleend worden.

Deze sluiting van bedden is goed, omdat er een nijpend gebrek is aan zorgpersoneel. Maar bedden sluiten en toch zorg bieden, veronderstelt een omslag van meerdaagse opnames naar daghospitalisatie. Dat was alleen mogelijk als ook de medische beeldvorming investeerde in een performant toestellenpark met een kortere duur per onderzoek.

Daarnaast moeten de radiologen de patiënten aan steeds lagere stralingsniveaus blootstellen. Ook dit kan enkel met krachtigere toestellen. Het is nu in vele gevallen zelfs mogelijk om kleine kinderen vlot te scannen zonder ze vooraf in slaap te doen.

In België ligt het gebruik van CT-scans, die straling verwekken, boven het Europese gemiddelde en ligt het gebruik van MRI-scans, die geen straling verwekken, maar wel veel duurder zijn en per onderzoek langer duren, lager dan het Europese gemiddelde. Ook daar werd fors in geïnvesteerd om steeds meer oplossingen aan te bieden met MRI-scanners dan met CT-scanners.

Om dit allemaal verwerkt te krijgen in een steeds afnemend aantal ziekenhuizen, draaien de radiologie-afdelingen overuren. Vele MRI-afdelingen zijn ook ’s nachts en in het weekend open.

Het budget medische beeldvorming is dus niet meer gegroeid dan het budget dat de ziekenhuizen vragen, terwijl de radiologen er wel in slagen tegemoet te komen aan de eisen voor sneller onderzoek, dagklinische behandelingen, minder straling, diepgaandere en verfijndere diagnostiek, om nog maar te zwijgen van de ‘interventionele radiologie’, waarmee langs kleine toegangen in de bloedvaten zeer moeilijke en anders onbereikbare plaatsen worden bereikt om aandoeningen veilig te behandelen ter vervanging van zeer zware en dure operatieve ingrepen.

Het is niet verwonderlijk dat radiologen onder zeer grote druk staan en dat jongeren er tegenop zien om zo’n zware opleiding te volgen, met lange werkdagen en wachtdiensten ’s nachts en in het weekend. De Standaard schrijft dat de radiologen een medische toppositie innemen. Een medische toppositie kan enkel verworven worden met een hoogstaande opleiding en hoogstaande kwaliteit.
Die is er.

Dr. J. Blanckaert, Voorzitter BVAS
Dr. S. Politis, Voorzitter VBS
Dr. T. De Beule - Voorzitter BSR

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht